High tech sector kan niet wennen aan afgevlakte groei

Kilte heeft sneeuwbaleffect

Nu het economisch tij in Amerika killer is, reageert de high tech sector met personeelsstops en ingrijpende reorganisaties. Durfkapitalisten zinkt de moed in de schoenen, waardoor de kansen voor startende bedrijven in korte tijd veel minder worden.

Het uiteenspatten van de zeepbel van de dotcommers, die begon in oktober 2000, heeft een sneeuwbaleffect. Talloze toeleveranciers aan deze sector, zoals producenten van netwerkproducten en leveranciers van opslagsystemen, ondervinden de naweeën
De stemming in de it-sector in de Verenigde Staten slaat plotseling om. Nog geen jaar geleden stonden de durfkapitalisten in de rij om te investeren in veelbelovende internetbedrijven. Nu is de stemming volledig in mineur. Het lijkt op de stemming van een puber, die in korte tijd kan omslaan van himmelhoch jauchzend tot zum Tode betrûbt.

Zeepbel

Het uiteenspatten van de zeepbel van de dotcommers in oktober 2000 viel samen met een teruggang van de Amerikaanse economie. Het is opvallend dat diverse ceo's van it-bedrijven na tegenvallende resultaten stellen dat sprake is van een recessie.
In de oude economie wordt een recessie gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. In de nieuwe economie is al sprake van een recessie bij twee kwartalen krimpende groei. De high tech sector vindt het moeilijk te wennen aan tegenvallende verwachtingen. Bedrijven die jarenlang hun omzet en winst met tientallen procenten zagen stijgen, moeten wennen aan lager groeicijfers.
De paniek, die zich uit in ontslagen en personeelsstops, lijkt niet terecht. Verwacht werd dat bijvoorbeeld de ondergang van veel dotcommers zou leiden tot lagere omzetten bij leveranciers van opslagsystemen. Marktleider EMC volhardt echter in zijn voorspelling dat het dit jaar een omzet zal halen van twaalf miljard dollar. Topman Mike Ruettgers verwacht dit jaar een groei tussen 25 en 35 procent. Aanvankelijk lag de prognose iets hoger, tussen 33 en 38 procent.
Gartner Dataquest signaleert wel een verschuiving in de markt van opslagsystemen. De enorme investeringen die opslagsystemen vergen en een tekort aan deskundig personeel leiden ertoe dat het huren van opslagsystemen een grote vlucht neemt. Vorig jaar zetten storage software providers (ssp's), bedrijven die dataopslag, beheer en dienstverlening verhuren, bijna negentig miljoen dollar om. Gartner Dataquest verwacht dat de ssp-markt zal toenemen naar 7,5 miljard dollar. Eind vorig jaar was de prognose nog optimistischer, want toen raamden de onderzoekers de marktopvang op acht miljard dollar.

Chipindustrie

Zorgelijk is de situatie in de chipindustrie. De groei komt wereldwijd dit jaar vrijwel tot stilstand, voorspelt een Amerikaans onderzoekbureau. Industriekenners en analisten hadden dit jaar een afvlakking verwacht, maar zelfs de meest pessimistische voorspellingen gingen uit van een groei in de dubbele cijfers. Kenmerk van deze sector is een golfbeweging; na jaren van grote vraag volgt een mindere periode. Chipfabrikanten Intel en Texas Instruments reageren op deze dip met ingrijpende maatregelen. Intel kondigt een personeelsstop af en keert de traditionele loonsverhogingen een half jaar later uit. Texas Instruments sluit tijdelijk vijf chipfabrieken.
Alle bedrijven die maatregelen nemen geven als verklaring dat de economische teruggang in de VS ingrijpen noodzakelijk maakt. Typisch is de uitspraak van Ed Zander, president van Sun, toen hij vorige week bekend maakte dat het bedrijf voor 1,5 miljoen dollar eigen aandelen terugkoopt. "U moet me geloven. De Amerikaanse economie is de grote boosdoener."
Overigens valt het nog wel mee met de resultaten van Sun. In het derde kwartaal verwacht het bedrijf een omzetstijging iets boven de 10 procent. Een jaar geleden steeg de kwartaalomzet echter nog met 35 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.