CNV sluit acties niet uit na mislukt overleg Debis

De cao-onderhandelingen tussen automatiseringsbedrijf Debis en de vakbonden zijn opnieuw vastgelopen.

De directie van de dochter van Daimler-Benz heeft de onderhandelingstafel verlaten. Het was niet de eerste keer dat het overleg was gestaakt. Debis had tijdens de eerste overlegronde de wens kenbaar gemaakt om de ruimte voor loonsverhoging volledig in te zetten voor variabele beloning en winstdeling. De bonden konden hiermee niet leven. De CNV, FNV en De Unie boden vervolgens een petitie aan, waarin ze pleitten voor een structurele loonsverhoging.

Onbespreekbaar

Debis deed daarop de toezegging om een generieke loonsverhoging van 1,5 procent in de cao op te nemen. Voor de bonden was deze handreiking aanleiding om de onderhandelingen te heropenen. Tijdens het overleg bleek dat Debis de 1,5 procent generieke loonsverhoging wil terughalen op de loonruimte. "De directie wil de loonruimte terugbrengen van 5 naar 3,5 procent. Dat is voor ons onbespreekbaar", licht CNV-onderhandelaar Peter Geraerds toe.
De vakbonden deden vervolgens een tegenbod. Dit bod bestond uit een structurele verhoging van 2,5 procent en een flexibele, prestatieafhankelijke verhoging van 2,5 procent. De directie accepteerde dit bod niet en verliet het overleg.

Conflict

"Flexibele beloning vormde vanaf het begin de inzet van Debis. Iets anders is niet bespreekbaar", meent Geraerds. De partijen hebben een afkoelingsperiode ingesteld tot 4 maart. Ze gaan bekijken of de onderhandelingen dan weer heropend kunnen worden. "Het moet natuurlijk wel zinnig zijn", aldus Geraerds. Op 11 maart overlegt CNV met zijn leden. "Dit kan op een conflict uitlopen", waarschuwt Geraerds, die acties van het personeel niet uitsluit. "Toch ga ik ervan uit dat dit niet hoeft te gebeuren." Debis wil niet op de ontwikkelingen ingaan.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.