Fortis studeert op uitbesteding

Grootschalige uitbesteding van ict-processen is bij Fortis Bank niet meer ondenkbaar. De nieuwe topman Votron wil een efficiëntere backoffice. Een onderzoek naar de ict-infrastructuur staat als eerste op het programma.

Tot nu toe deed de ict-divisie van bank- en verzekeringsconcern Fortis (52.000 werknemers) alles grotendeels zelf. De afgelopen jaren zijn er mondjesmaat activiteiten uitbesteed, zoals de printverwerking van papieren betaalopdrachten aan Interpay Document Services (tegenwoordig Unisys), en het applicatie- en systeembeheer van de afdeling Commercial Finance aan EDS. Met het in de herfst van 2004 aantreden van de Belg Jean-Paul Votron lijkt aan dit 'inhuishoudend' beleid een einde te komen. De nieuwe bestuursvoorzitter liet in De Volkskrant optekenen dat hij de backoffice, waar de verwerking van betaalopdrachten en polisadministratie plaatsvindt, wil stroomlijnen. Dat moet honderd miljoen euro per jaar aan besparingen opleveren. "De komende drie maanden gaan we onze ict-infrastructuur in kaart brengen. Ik sluit zeker niet uit dat we bepaalde activiteiten op automatiseringsgebied gaan uitbesteden", stelt hij. Bovendien verwacht hij dat er ook banen kunnen afvloeien bij zo'n integratie- en vernieuwingstraject.

Integratie

Fortis is in 1990 ontstaan uit een fusie van VSB Bank, Amev en de Belgische verzekeraar AG. In de jaren negentig is het financiële concern via acquisities fors gegroeid. Inmiddels is een operatie gaande die voor meer eenheid en een betere samenwerking moet zorgen in zowel de bank- als de verzekeringspoot. "Ook op ict-gebied willen we bedrijfsbreed tot meer synergie komen", zegt een woordvoerder. Hij wijst er op dat binnen de afzonderlijke Fortis-bedrijven reeds een efficiency-slag heeft plaatsgevonden.
De zegsman benadrukt dat de uitspraak van Votron over ict-uitbesteding als een optie moet worden beschouwd. "Votron houdt zijn handen nog open. Alle besluiten zijn mogelijk om een efficiëntere ict te bewerkstelligen. We houden bijvoorbeeld ook alle contracten met ingehuurde automatiseerders tegen het licht." Hij erkent dat Fortis bij andere grote banken achterloopt als het gaat om grote vernieuwingstrajecten en uitbestedings- dan wel offshoringsprojecten. "Wij zijn meer nog dan ABN Amro of ING een fusiebedrijf. We hebben tijd nodig om er één geheel van te smeden en willen niet alles tegelijk doen." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Bovendien verwacht Votron dat er ook banen kunnen afvloeien"

Votron is een echte top-man: besturen is vooruit zien!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.