Bonden: 'Logica CMG zet ons buiten'

Logica CMG, op twee na de grootste ict-dienstverlener in Europa, sluit in Nederland de vakbonden buiten. Zij proberen al langer bij het bedrijf binnen te komen als serieuze overleg- en onderhandelingspartner. CNV-onderhandelaar Maurice Limmen: "Meer dan een adviesrol krijgen we niet."

Winstgevendheid
Bij de presentatie van de (fiscale) halfjaarcijfers, op 7 februari, stelde Logica CMG dat door te snijden in aantallen medewerkers de winstgevendheid van het grootste bedrijfsonderdeel, de dienstentak, op peil was gebleven bij teruglopende omzetten.
Logica CMG ontstond in december bij de overname van het Brits-Nederlandse CMG door de het Britste bedrijf Logica. De twee willen de komende twee jaar zo'n tweehonderd miljoen euro besparen en 6 procent van het personeel ontslaan. De omzet van de dienstentak was in de tweede helft van vorig jaar 7 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De jongste poging van de bonden om door de ict-dienstverlener serieus genomen te worden, liep begin deze week spaak. Volgens Maurice Limmen werden bedrijf, ondernemingsraad en vakbonden het niet eens over de invloed van de bonden op het sociaal plan voor de fusie van Logica en CMG. Een betere rol dan die van or-adviseur kreeg de bond niet toebedeeld. "We willen echter een volwaardige partij zijn, die vanaf het begin bij de plannen betrokken is, niet een die alleen achteraf mag adviseren over een reorganisatie en het bijbehorende sociaal plan."
Logica CMG ziet de vakbonden het liefst samenwerken met de ondernemingsraad. Menzo de Muinck Keizer, directeur van de dienstentak: "De bonden hadden graag de plaats ingenomen van de or. Ze vertegenwoordigen echter niet meer dan 2 procent van het personeel. De or vertegenwoordigt wel het hele bedrijf." Toch wil het bedrijf de bonden bij de plannen betrekken. "Wij vragen de bonden hun mening over de reorganisatie en het sociaal plan, en daar zullen we serieus naar luisteren."

Adviesrol

Ook de ondernemingsraad vindt het niet juist de bonden invloed te geven op de onderhandelingen. Volgens voorzitter Sonja Meijerink is er veel overlegd tussen or en bonden, maar kwamen de twee niet nader tot elkaar: "We kunnen niet uitleggen aan onze collega's waarom een partij met zo weinig aanhang aan de onderhandelingstafel meer invloed zou moeten hebben."
"De vakbonden zouden deze adviesrol moeten aangrijpen als een middel om in de ict-sector invloed te krijgen. We hebben ze graag, heel graag als adviseur."
Ondanks de welwillende toon van CMG reageert Limmen dreigend: "Je onderhandelt volledig mee of je onderhandelt niet. We hebben bij CMG Noord-Nederland ervaren wat er gebeurt als ondernemingsraad en vakbonden niet samenwerken." CMG Noord-Nederland vroeg afgelopen zomer een ontslagvergunning aan voor zo'n honderd bankzitters. CMG en het arbeidsbureau (CWI) stelden dat enkele tientallen hiervan ontslagen mochten worden op basis van de ontslagregels voor uitzendkrachten. Het juridische verzet tegen deze ontslagroute is door de bonden gestaakt. Ze wachten nu op het advies van de Raad voor de Arbeid aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.