Nederland koopt voor 26 miljard aan ict

Vier procent groei alleen te danken aan zakelijke markt

Ict-brancheorganisatie Fenit verwacht dat in Nederland dit jaar voor 25,8 miljard gulden wordt uitgegeven aan automatiseringsproducten en -diensten. Dat is 4,2 procent meer dan in 2000. Fenit verwacht de groei alleen in de zakelijke markt. De consumentenmarkt zal 5 procent krimpen.

Volgens de organisatie zien de leden de toekomst nog rooskleuriger in. De 249 aangesloten bedrijven verwachten dat hun budgetten 10 procent zullen stijgen tot 27,5 miljard gulden. Daarnaast geven bedrijven dit jaar 3,9 procent meer uit aan mobiele telefonie. De groei van het aantal zakelijke mobiele telefoons loopt echter terug naar 4,3 procent. Volgens de brancheorganisatie zijn er eind dit jaar meer dan 1,4 miljoen mobiele telefoons in omloop.
De gegevens over de it- en telecom-markt worden opgesomd in de 'Ict marktmonitor 2000-20001', de jaarlijkse analyse van de branchorganisatie Fenit. De marktmonitor verscheen vorige week.
De hardwareleveranciers verwachten een omzetstijging van 7,5 procent. Dat is overigens hoger dan wat hun klanten stellen aan hardware te gaan besteden; zij denken voor 13,7 miljard gulden te gaan uitgeven, slechts 3,4 procent meer dan vorig jaar. Evengoed zijn ook de vooruitzichten gunstig van de softwareleveranciers. Deze markt zal dit jaar met 6,8 procent groeien tot 4,4 miljard gulden. Leveranciers van it-diensten verwachten een groei van 5 procent, tot 6,7 miljard gulden.
De gunstige vooruitzichten steken af bij de constateringen over het afgelopen jaar. In 2000 bleven de it-bestedingen in automatisering behoorlijk achter bij de verwachtingen. Met in totaal bestedingen van in totaal 24,8 miljard gulden bedroeg de groei slechts 3,2 procent, tegen 11,1 in 1999 en 12,5 in 1998.
Dit jaar gaat de Fenit samen met de collega branchevertegenwoordiger Vereniging ICT Nederland. De twee brancheorganisaties zullen samen vierhonderd bedrijven vertegenwoordigen. De bedrijven zijn goed voor 250 duizend banen en zetten samen van ruim 53 miljard gulden om (6,3 procent van het bruto binnenlands product).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.