Kostenbesparing belangrijkste drijfveer voor uitbesteding applicaties

Meer voor minder

Het uitbesteden van applicaties zit in de lift. Die trend komt naar voren uit diverse onderzoeken. Ook de telecombedrijven die applicatiebeheer als dienst aanbieden, zien de vraag groeien. Ze snijden hun dienstverlening daarop toe.

Ict buiten de deur
Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland besteden dit jaar ict-taken uit. Deze voorspelling doet IDC in een onderzoek in opdracht van Cisco. Onder de 169 van de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland zijn kostenbeheersing en concentratie op de eigen activiteiten de meest genoemde argumenten. Nu al besteedt 35 procent van de respondenten ict-taken uit. Dit cijfer groeit in 2003 tot 55 procent. KPN schat de marktomvang van applicatiehosting op 250 miljoen euro en verwacht dit jaar 20 procent groei.
Guus Delen, consultant bij Verdonck, Klooster en Associates, bevestigt de trend. Delen schat dat 15 procent van de bedrijven al ict-diensten uitbesteed. In Engeland en de VS is dat 50 procent. "Er komt dus groei aan." Grote uitbestedingopdrachten, zoals die van ABN Amro aan EDS en KPN aan Atos Origin maken volgens Delen de weg vrij.
"Kostenbeheersing is het belangrijkste argument om het beheer van applicaties bij een ander neer te leggen", zegt Maurice Nettesheim, 'product marketing manager application hosting' bij BT Nederland. De Nederlandse vestiging van het Britse telecombedrijf heeft zijn eigen ict-systemen vorig jaar geconsolideerd in het datacentrum in Nieuwegein en heeft zijn processen beter afgestemd op de verwachte groeiende vraag naar applicatiehosting. BT biedt al enige jaren onderdak aan systemen van andere partijen, maar heeft nu meer keuzevrijheid ingebouwd voor het beheer van applicaties. Bovendien geeft het op elk onderdeel expliciete kwaliteitsgaranties. BT verwacht vooral veel van e-mail-systemen en toepassingen voor netwerkbeveiliging.

Complexer

Een andere reden voor uitbesteding van applicaties is volgens Nettesheim dat bedrijven meer zicht krijgen op hun ict-kosten en dus beter kunnen begroten. Ook KPN ziet dit volgens woordvoerster Rozemarijn Nieste van de applicatiebeheertak, als een belangrijke reden voor de groei van applicatiehosting. Het concern ziet ook steeds meer middelgrote organisaties voor uitbesteding van hun e-mail-systemen aankloppen.
Naast deze systemen legt KPN zich toe op het beheren van complexe erp-systemen voor grotere bedrijven. Volgens Nieste zijn het vooral nieuwe toepassingen als crm (customer relationship management) en toegang op afstand die meer vergen van het beheer van erp-systemen. Door dit bij een andere partij te leggen blijven kosten beheersbaar. KPN heeft onlangs uitwijkmogelijkheden tussen zijn datacentra ingebouwd en voert andere vernieuwingen door om het beheer van andermans applicaties efficiënter te maken.
Ook Worldcom ziet de vraag naar het overnemen van applicaties voorzichtig groeien. Volgens Rubert Rietkerk, hoofd channel management bij Worldcom Nederland, hebben grote bedrijven ondanks de kostenvoordelen nog bedenkingen bij het uit handen geven van hun bedrijfskritische applicaties, vooral als aanbieders interne problemen hebben. Worldcom biedt applicatiehosting aan vanuit zijn Digex-datacentrum in Engeland.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-14T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.