Sun krijgt Linux-koorts

Ultrasparc-leverancier draait open source besturingssysteem op x86-chips

De opmars van goedkope servers die relatief lichte taken verrichten sleurt Sun Microsystems mee. Het bedrijf deed vorige week een reeks voortijdige aankondigingen op het gebied van Linux en Intel-compatibele processoren (x86).

In het tweede kwartaal van dit jaar komt de serverleverancier met een reeks Linux-gerelateerde producten en diensten. De opmerkelijkste zijn een eigen Linux-distributie en een reeks lichte servers met x86-processoren voor de onderkant van de markt.
Ed Zander, president en operationeel directeur bij Sun, benadrukt dat dit machines zijn voor algemeen gebruik. Het zijn dus geen nieuwe modellen in de Quabe- en Raq-reeksen taakspecifieke servers die Sun levert door het overgenomen Cobalt.
Het is nog niet bekend of de komende volledige Linux-distributie een eigen Sun-distributie is of een reeds bestaande uitvoering van een Linux-distributeur. De laatste optie, een oem-overeenkomst, is de methode die de andere grote computerproducenten, zoals IBM, Compaq en Hewlett-Packard, hanteren.

Pc-leverancier

In wezen is Sun, van oudsher Unix-leverancier en tot op heden de enige resterende purist, nu ook pc-leverancier geworden. Het gaat niet pc-desktopmachines en werkstations leveren, maar begeeft zich wel op de pc-servermarkt. Deze conclusie is al eerder getrokken, toen Sun hardwareleverancier Cobalt overnam. Die firma maakt taakspecifieke servers met x86-processoren en Linux.
Sun houdt vol dat bij die computers zowel de processor als het besturingssysteem er niet toe doen doordat de Cobalt-machines taakgerichte apparaten zijn. "Je vraagt je toch ook niet af wat er in een router draait", zegt Zander. "Het gaat om de functie."
Dit gaat echter niet op voor de aanstaande servers met x86-chips en Linux. Die uni- en multiprocessor-machines zijn namelijk bestemd voor algemeen gebruik. Bovendien zet Sun al zijn applicaties, verenigd onder de noemer Sun One, over naar het open source besturingssysteem. Dit omvat ook ontwikkelsoftware, Java- en xml-hulpmiddelen, en programmatuur voor het beheer van de Storedge-opslagapparatuur, die Sun vorige week aankondigde. Dit scala aan software krijgt ook officiële ondersteuning.

Ontken meelopen

Directeur Zander ontkent dat Sun plotseling meeloopt met de Linux-trend. "Wij zijn al bijna een jaar één van de grootste Linux-leveranciers", verwijst hij naar de Cobalt-machines. Verder benadrukt Zander dat Unix-variant Solaris al Linux-applicaties kan draaien doordat daarvoor api's zijn ingebouwd. Sun komt met een hulpmiddel, Lincat genaamd, dat de compatibiliteit voor applicaties test.
Daarnaast krijgt Solaris de van Linux bekende Gnome-interface, vertelt Zander. Dat besluit is al in oktober vorig jaar bekendgemaakt, maar het wachten is op Gnome 2.0, dat dit jaar nog gereed moet zijn. Overigens schakelen ook HP, IBM en Compaq hun Unix-varianten over van CDE (Common Desktop Environment) naar Gnome.
Er is Sun ook veel aan gelegen om een positief imago in de open source wereld te bewerkstelligen. "Wij vormen een tegenwicht voor Windows"", zegt Zander ronduit. Hij belooft dan ook nieuwe bijdragen aan Linux en andere open source projecten. Dit omvat allereerst het vorige week vrijgegeven ontwikkelhulpmiddel Abicheck, dat is overgezet van Solaris naar Linux.
Ondanks deze reeks aankondigingen stelt Zander dat Sun hiermee geen fundamentele koerswijziging doorvoert. "Cobalt-gebruikers hebben ons dingen geleerd, zoals het feit dat het besturingssysteem er niet toe doet aan de rand van het netwerk. Steeds meer functies verschuiven van het datacentrum naar die rand, en daar telt de functionaliteit. IBM denkt nog steeds dat het besturingssysteem er overal toe doet."
 
 
Nieuwe Java-rechtszaak
Sun Microsystems spant een nieuwe rechtszaak aan tegen Microsoft over de programmeertaal annex platform Java. Ditmaal gaat het om de beschuldiging dat de softwareleverancier de Java-ontwikkelhulpmiddelen van Sun zou blokkeren op zijn besturingssysteem Windows. Deze aanklacht is een uitvloeisel van de oorspronkelijke Java-rechtszaak, die in 1997 is aangespannen en begin vorig jaar is geschikt. Die zaak draaide om de beschuldiging dat Microsoft met eigen, Windows-gebonden toevoegingen Java vervuilde en daarmee de platformonafhankelijkheid saboteerde. De hele kwestie is ook gerelateerd aan de antitrustzaak tegen Microsoft van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Sun lijkt zich, net als online-dienst en mediaconcern AOL Time Warner, niet te willen neerleggen bij de bereikte schikking. Dat compromis moet echter nog de goedkeuring van de rechter verkrijgen. De eerstkomende hoorzitting in de antitrustzaak staat voor begin maart gepland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.