Mathematisch Centrum viert 50 jarig jubileum

AMSTERDAM - De Stichting Mathematisch Centrum (Smc) viert dit jaar haar 50-jarig bestaan met een aantal symposia, een publikatie en een 'Nationale Probleemwedstrijd'.De Smc werd in 1946 opgericht met het idee dat wiskundig onderzoek, geleid door maatschappelijke behoeften, een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het economisch herstel van het na-oorlogse Nederland.

Volgens de organisatoren van de jubileum-festiviteiten heeft deze oorspronkelijke gedachte nog niets aan kracht verloren. Zo levert de Smc belangrijke bijdragen aan een leefbaar en veilig milieu. Ondermeer door in de jaren vijftig berekeningen uit te voeren voor het Deltaplan, later door de wiskundige beschrijving van epidemieën en tegenwoordig door onderzoek naar grootschalige modellen voor grondwatervervuiling en smogvoorspelling.
De Smc speelde een leidende rol in de ontwikkeling van de eerste computers in Nederland en kreeg internationale bekendheid door de ontwikkeling van de eigen programmeertaal Algol.
Door haar activiteiten op het gebied van de discrete wiskunde levert de Smc nu een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van beveiligingsmethoden -onder andere door het toepassen van cryptografie- ten behoeve van het elektronisch betalingsverkeer.
Bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (Cwi), het instituut van de Smc, werken nu 150 onderzoekers.
Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum vindt een aantal activiteiten plaats. Zo worden er in totaal vijf symposia en congressen georganiseerd en wordt er een boek uitgebracht waarin een beeld wordt gegeven van het huidige onderzoek van de Smc. Ook is in de eerste helft van dit jaar een 'Nationale Probleemwedstrijd' gepland dat een bijzonder actueel thema tot onderwerp heeft: een optimale inzet van spoorwegmaterieel. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-02T00:00:00.000Z Cok de Zwart


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.