Nederlandse economie vertoont te weinig vernieuwingsdrang

Slimmer en harder werken

De arbeidsproductiviteit daalt in Nederland. 's Lands economie doet te weinig met en in ict en de arbeidsmentaliteit moet sterk wijzigen. ICT~Office zegt nog weinig concrete verbeteringen te zien.

Volgens een recent rapport van de Europese Commissie laat de Nederlandse economie sinds het millennium een daling zien in de arbeidsproductiviteit, een belangrijke indicator voor economische groei. Deze daling is voor een beperkt deel te wijten aan de grote aanwas van werknemers eind jaren negentig, die de productiviteit naar beneden haalde. Een belangrijker oorzaak voor de teruggang is dat de ict-sector een te bescheiden rol speelt in de Nederlandse economie. Daarnaast profiteren andere sectoren te weinig van de mogelijkheden om met ict werk slimmer uit te voeren en zo de productiviteit te verhogen. Behalve Nederland zagen ook Italië en Portugal de productiviteit dalen.
"Nederland moet slimmer, maar ook harder werken om de productiviteit op peil te brengen", stelt directeur Sylvia Roelofs van de ict-branchevereniging ICT~Office in een reactie op het rapport. Volgens haar moet er een verandering in arbeidsmentaliteit komen, moet het ontslagrecht flexibeler en moet levenslang leren meer gestimuleerd worden. Daarnaast maakt Nederland nog te weinig gebruik van ict's belofte om werk slimmer uit te voeren. "Bedrijfstakken en bijbehorende departementen grijpen nog te weinig de kans om met ict processen te vernieuwen en bijbehorende rendementsverbeteringen te realiseren. Het gevoel van urgentie is aanwezig. Concrete projecten zijn er te weinig." Roelofs is positiever gestemd over de eerder geconstateerde achterblijvende investeringen van het bedrijfsleven in onderzoek en ontwikkeling. Dit probleem ziet zij binnenkort verdwijnen nu universiteiten en het bedrijfsleven meer overleggen over onderzoeksprogramma's die in de praktijk snel toe te passen zijn. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.