Nederlandse ict-bedrijven versnellen offshoring

Nederlandse ict-bedrijven verplaatsen in toenemende mate activiteiten naar het buitenland. Twaalf procent heeft dat al gedaan, waarvan de helft vorig jaar. Maar liefst negen procent overweegt dat in 2005 te doen.

Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Berenschot, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een enquête heeft gehouden onder Nederlandse bedrijven met meer dan 20 werknemers. Het onderzoek werd afgelopen maandag openbaar gemaakt door staatssecretaris Van Gennip van EZ. Van Gennip onderstreept dat Nederland profiteert van het verplaatsen van bedrijvigheid naar het buitenland. "Het levert vaak extra bedrijvigheid op", zei ze op een persconferentie.

Merendeel ict'ers werkzaam buiten ict
Het merendeel van de Nederlandse ict'ers is werkzaam buiten de ict-branche. Dat blijkt uit cijfers geciteerd in het rapport van Berenschot. Circa 150.000 ict'ers (fte's, full time equivalents) werken in automatiseringsfuncties in andere sectoren van de economie. In de ict-branche in Nederland werkten in 2003 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 103.000 fte's. Werknemers in de ict-sector zijn hoogopgeleid; in 67 procent van de onderzochte bedrijven heeft meer dan de helft van het personeel HBO of een universitaire opleiding genoten.
Niet-ict-bedrijven blijken veel voorzichtiger met offshoring van ict. Slechts 0,4 procent van de ondervraagde bedrijven heeft daadwerkelijk ict-activiteiten naar het buitenland verplaatst. Het zijn met name multinationals in de sectoren banken en verzekeringen, chemie en machinebouw.

Kostenbesparingen

Ict-bedrijven hebben vooral (66 procent) kostenbesparingen op het oog met de verplaatsing van activiteiten naar het buitenland. Een vijfde van de ondervraagden maakt gewag van concurrentieoverwegingen. Tachtig procent van de ict-bedrijven is tevreden over de resultaten van offshoring. Een derde van de ondervraagden behaalt daarmee een kostenreductie van meer dan 25 procent.
Vergeleken met andere sectoren realiseren ict-bedrijven relatief meer besparingen, aldus het rapport. Berenschot verklaart dat uit de grote verschillen in loonkosten met Azië en de relatief lage transportkosten (netwerkkosten). Midden- en Oost-Europa is met 49 procent de favoriete locatie om activiteiten naar uit te besteden. India staat met 43 procent op de tweede plaats.
De nadruk ligt bij offshoring nog steeds op het ontwikkelen van software, maar ook beheerfuncties worden verplaatst. Activiteiten die dicht bij de klant liggen, blijven lokaal. Berenschot noemt programmamanagement, configuratie, consultancy en implementatie.
Er zijn ook spijtoptanten. Ongeveer een vijfde van de bedrijven heeft activiteiten weer teruggehaald uit het buitenland. Ze noemen daarvoor voornamelijk als reden dat de kosten hoger waren dan verwacht (72 procent). Kwaliteitsproblemen, afhankelijkheid, en onvoldoende kwaliteit of beschikbaarheid van personeel halen elk een score van 28 procent. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.