'Hausse in personeelsverloop ten einde'

EDS en Oracle gaan in Nederland kennis en mankracht uitwisselen

Binnen een jaar zal het personeelsverloop in de IT-sector dramatisch dalen. Dit zei Nederlands directeur Nico van de Ven van Oracle tijdens de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met Jan Sinoo van EDS. "De extreme spanning op de arbeidsmarkt neemt af, waardoor het bedrijfsleven zich normaler gaat gedragen."

Van de Ven beseft dat er vooralsnog geen tekenen zijn dat de krapte op de arbeidsmarkt tot het verleden gaat behoren. In tegendeel, uit een studie van branche-organisatie Fenit blijkt dat het personeelstekort in de periode 1998-2002 kan oplopen tot achttienduizend automatiseerders per jaar. De algemeen directeur verwacht wel dat de spanning iets afneemt. "Veel bedrijfjes die net zijn gestart, halen het nieuwe millennium niet", aldus Van de Ven.

Ballon

Hij vergelijkt de arbeidsmarkt met een ballon. "Op dit moment knapt de ballon telkens. Als de druk iets afneemt, dan blijft hij net heel." De Nederlands topman gaat ervan uit dat de jacht in de huidige omvang op personeel afgelopen is als de extreme spanning op de arbeidsmarkt iets afneemt. Het personeelsverloop bij Oracle bedraagt nu ongeveer 14 procent. Volgend jaar wil Van de Ven dit terugbrengen tot 10 procent.

Overeenkomst

De Nederlandse afdelingen van EDS en Oracle ondertekenden in het Amsterdamse Amstel Hotel een vergaande samenwerkingsovereenkomst. De bedrijven gaan kennis en mankracht delen en uitwisselen. Zo kan EDS gebruikmaken van de opleidingsmogelijkheden die Oracle biedt. De database-leverancier kan op zijn beurt gebruikmaken van Oracle-specialisten van EDS bij het uitvoeren van projecten. "Op deze manier kunnen we naadloos samenwerken. Kunnen wij iets niet uitvoeren, dan bevelen we gewoon een partner aan. Onze rol bestaat voornamelijk uit het geven van ondersteuning aan deze partners", zei Van de Ven.
Directeur Jan Sinoo geeft aan dat EDS het grote aantal samenwerkingen wil terugbrengen. "We moeten kleur bekennen en gaan daarom met een beperkt aantal leveranciers nauwer samenwerken." Van de Ven legt uit dat de samenwerking pure noodzaak is voor Oracle. "Onze consultancy-tak dreigt uit zijn voegen te groeien. Het is niet meer te beheersen. Kijk, wij scheppen technologie. Oracle is niet op de wereld om consultants te leveren. Het is een neveneffect dat deze afdeling toch zo groot is."
De druk om nieuwe mensen te werven komt nu meer op het bordje van EDS te liggen. De beide bedrijven gaan niet gezamenlijke wervingscampagnes starten. EDS beschikt al over de nodige Oracle-specialisten. "In de Benelux hebben we er driehonderd, waarvan tweehonderd in Nederland", aldus Sinoo. "Zeventig van hen zitten in ons Competence Center. Hier kunnen zij hun Oracle-kennis bijhouden. Wij bepalen dan vooraf of ze voldoende gekwalificeerd zijn voor we ze naar een opdracht sturen."

Gat blijft

Van de Ven geeft toe dat dit programma niet alle problemen oplost. "Lang niet alle gaten zijn gedicht. De behoefte aan Oracle-specialisten blijft meer dan twee keer zo groot als het aantal beschikbare mensen. Met dit soort initiatieven proberen we samen met onze partners de vijver te vergroten."
Beide ondernemingen zullen binnenkort gezamenlijk aanbiedingen doen op de Nederlandse markt. Het eerste product is Web O2, een toepassing voor elektronische handel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.