'CWI moet oordelen over Sogeti-ontslagen'

Vakbonden twijfelen over deskundigheid ondernemingsraad

De vakbonden zijn het oneens met de manier waarop Sogeti reorganiseert. Medewerkers hebben volgens de bonden geen invloed gehad op het sociaal plan dat directie en ondernemingsraad hebben vastgesteld. De bonden willen een aantal ontslagaanvragen door het CWI laten beoordelen.

Dienstverlener en ict-detacheerder Sogeti ontslaat 120 van de 1900 medewerkers. Het betreft bankzitters, stafleden en management. Het salaris van het overige personeel is met ingang van dit jaar bevroren.
Dit blijkt uit een brief van topman Hans van Waayenburg aan het personeel die vorige week uitlekte naar het ANP. De bonden waren al op de hoogte van de reorganisatie, maar zijn niet betrokken bij de plannen. Ze keren zich nu tegen de ontslagen.
"Het is geen massa-ontslag", aldus Sogeti-woordvoerster Joyce van Leeuwen. "De ontslagen vinden plaats op basis van overeenstemming met individuele medewerkers. We selecteren op basis van inzetbaarheid en werkervaring." Commentaar op het verzet van de bonden wilde directeur Hans van Waayenburg dinsdag nog niet geven. "We praten donderdag met de bonden."

Ontslaglijst

Volgens CNV-onderhandelaar Siegbert van der Velde staan op de ontslaglijst maar een paar leden. Hij hoopt dat sommigen van hen met steun van de bonden proberen hun ontslagaanvraag door het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) te laten beoordelen. "Wij zullen de kantonrechter laten zien dat Sogeti bezig is met een collectieve reorganisatie."
Volgens Van der Velde is de rechter vaker geneigd ontslagaanvragen door te sturen naar het CWI. Mogelijk keurt het CWI een aantal aanvragen af omdat lifo (last in first out; wie het laatst is aangenomen wordt als eerste ontslagen) niet is toegepast, redeneren de bonden.
De bonden stellen dat het bedrijf de regels voor een collectief ontslag omzeilt. De detacheerder vroeg ontslag aan in de woonplaatsen van de betreffende medewerkers en overschrijdt zo niet de drempel van negentien ontslagaanvragen per drie maanden per CWI-gebied.
De wet bepaalt bij collectief ontslag onder meer dat het bedrijf met vakbonden een sociaal plan vaststellen. Sogeti heeft de bonden alleen geïnformeerd; het sociaal plan is samen met de ondernemingsraad opgesteld. "De or heeft die bevoegdheid helemaal niet. Ik weet daarnaast niet of ze de deskundigheid hebben om er het beste uit te slepen voor de collega's."
Het plan van Sogeti is volgens Van der Velde niet meer dan een financiële regeling. Het enige wat het meer doet dan de kantonrechter, is het uitbetalen van salaris in de twee maanden tussen het ontslag door de kantonrechter en de ingangsdatum van een werkloosheidsuitkering, aldus de onderhandelaar. "Dat is maar een klein extraatje."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-17T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.