Kritiek CNV op HP

Bonden staan nog altijd buitenspel

CNV Dienstenbond wil opheldering over de sociale gevolgen van de overname van Compaq door Hewlett-Packard. De selectiecriteria voor ontslagen zijn volstrekt onduidelijk, aldus voorzitter Maurice Limmen van de vakbond.

In een brief aan haar leden binnen HP en de directie stelt de bond verontrustende geluiden te horen over de lopende reorganisatie. Er zou onduidelijkheid zijn bij het personeel over de criteria voor afvloeiing of ontslag. "Mensen worden op 'kwaliteit' geselecteerd, maar hoe gaat dat; is dat wel een eerlijke, objectieve methode", vraagt Limmen.
HP reageert verrast. "Het verbaast me dat ze dit nu stellen. De selectieprocedure is uitgebreid besproken door de ondernemingsraden en de directie. De or-voorzitters hebben contact met de bonden", reageert woordvoerster Jolanda Peek van HP. Zij bevestigt dat de bonden niet actief betrokken zijn bij de vorming en uitvoering van het sociaal plan. "Bovendien is het grootste deel van de 325 ontslagen al afgerond. Daarbij was er geen sprake van bijvoorbeeld rechtszaken, dus onduidelijk is het selectieproces niet."
Daarnaast telt volgens CNV vrijwillig vertrek van werknemers, middels een hiervoor ingestelde regeling, niet mee voor het totale aantal geplande ontslagen. De bond acht dit een verkeerde opzet. "Er is helemaal geen sprake van een vertrekregeling", stelt Peek. "Die was er in het verleden wel, bij Compaq, maar dat betrof een handjevol 55-plussers."

Niet betrokken

De aanzet tot dit conflict is in september vorig jaar gegeven. CNV en De Unie voelden zich toen buitenspel gezet doordat ze niet waren betrokken bij de opzet van en de besluitvorming over het sociaal plan. De bonden mochten advies uitbrengen, maar de ondernemingsraden van HP en Compaq overlegden zelf met de reeds samengevoegde directie.
HP stelt dat er geen hobbels waren en er dus geen aanleiding bestond de bonden te betrekken bij het overleg. Het bewuste sociaal plan is gebaseerd op dat voor de DEC-overname door Compaq in 1998. "Het huidige plan is eigenlijk een kopie van het DEC-plan", legt Peek uit. Dat plan is toentertijd goedgekeurd door ondernemingsraden en bonden. "CNV en ook FNV hebben het toen bejubeld", aldus Peek.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.