Geld blijft struikelblok voor chip-overname

Schuldeisers Hynix willen meer dan Micron biedt

Bij de overname van de Zuid-Koreaanse chipproducent Hynix door de Amerikaanse concurrent Micron Technology rest nog een klassieke horde: geld. De schuldeisers van het bijna-failliet verklaarde Hynix menen dat het bedrijf 7 miljard dollar waard is. Micron overweegt echter een bod van 'slechts' 5 miljard dollar.

Onder meer de Korean Daily News rapporteert dat Micron de aankoop van Hynix wil plegen met 5 miljard aan eigen aandelen, om dan een apart bedrijf op te richten met de naam Micron Korea. Hiermee krijgt het voet aan de grond in de groeimarkt Azië. Hynix is wereldwijd de op twee na grootste producent van geheugenchips. In oktober vorig jaar was het nog de op één na grootste. Micron bekleedt nu die positie. De huidige nummer één is Samsung.
Micron reageert afwijzend op de berichten over het overnamebedrag en de constructie voor Hynix, en noemt deze speculatief. "Dit nieuws is prematuur. De onderhandelingen lopen nog en er is nog geen formeel bod gedaan", zegt woordvoerder Sean Mahoney van het Amerikaanse bedrijf.
Hynix heeft echter publiekelijk bevestigd dat de genoemde overnamebedragen van respectievelijk de schuldeisers en Micron correct zijn. De schuldeisers, die het recht hebben de koop af te keuren, zeggen deze maand nog een bod van de Amerikaanse firma te verwachten. Dit na twee rondes van overnamegesprekken.

Verliezen

De Korea Exchange Bank en de andere schuldeisers eisen 7 miljard dollar voor het diep in de schulden weggezakte chipbedrijf. Volgens Hynix-woordvoerder Kim Seung Soo willen zij tenminste 4,6 miljard dollar terugzien van het totale bedrag dat zij erin hebben gepompt. De uitstaande schuld bedroeg eind september al 6,7 miljard dollar en ligt nu naar schatting op ruim 7 miljard.
Het consortium van Koreaanse banken stelde in september nog 390,9 miljoen dollar beschikbaar als reddingsboei voor de Zuid-Koreaanse chipfabrikant. Het bedrag, onderdeel van het omvangrijkere reddingsplan, was een reactie op Hynix' noodgedwongen aanvraag van uitstel van betaling. Dit is vorig jaar reeds tweemaal gebeurd.
De schuld van het chipconcern neemt vooralsnog alleen maar toe, aangezien het zijn halfgeleiders al enige tijd onder de kostprijs verkoopt. Dit doen de andere geheugenproducenten ook, in afwachting van het aantrekken van de markt. In tegenstelling tot zijn grote concurrenten produceert Hynix echter geen flash-geheugenchips, die in gebruik zijn bij mobiele telefoons en waar relatief grote marges op behaald worden.

Oplaaiende hoop

Vorige week laaide de hoop weer op dat het herstel van de chipmarkt nabij is: Hynix verhoogde voor de derde achtereenvolgende maal in één maand de prijzen voor zijn geheugenchips. In samenspraak met grote afnemers (distributeurs en computerproducenten) heeft het prijsverhogingen van 30 procent afgekondigd.
In december verhoogde het Zuid-Koreaanse bedrijf de prijzen in twee stappen al met 20 procent. Dit komt voort uit de toegenomen vraag vanuit China, aldus Hynix. Ook concurrent Samsung onderhandelt opnieuw met zijn afnemers om de prijzen te verhogen, zo laat het bedrijf weten.
Analisten twijfelen of dit daadwerkelijk het herstel signaleert. Het grootste probleem is de verkoop van geheugenchips onder de kostprijs, en dat doen de diverse fabrikanten al sinds mei vorig jaar. De remedie hiertegen is een grootschalige beperking van de productie, wat het meest waarschijnlijk is door het samengaan van enkele grote producenten. De eind vorige maand gesloten overeenkomst tussen Micron en Toshiba is een eerste stap (zie ook pagina 11).
Het duurt hoe dan ook nog enige tijd voordat prijsstijgingen doordruppelen tot de eindgebruikers. Op het moment liggen de geheugenprijzen nog onder de kostprijs. Het afgelopen jaar is de wereldwijde omzet uit de verkoop van geheugenchips ruim 60 procent ingezakt ten opzichte van de 29 miljard dollar in 2000. Dit komt vooral voort uit de gedaalde vraag naar pc's. Tegelijkertijd is de prijs van geheugenchips ingestort met gemiddeld 90 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.