Teledock-werker in de gunst bij tweederde ondernemingen

Bijna tweederde van de ondernemingen is bereid zijn werknemers de mogelijkheid te bieden te werken in een teledock, een telewerkcentrum in de eigen buurt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteiten van Amsterdam en Antwerpen in opdracht van het Europees Sociaal Fonds.

Thuiswerken in de lift
Het aantal thuiswerkers neemt het komend jaar aanzienlijk toe. Dat is de verwachting van dertig procent van de door bureau Interview-NSS ondervraagde managers en professionals in de driemaandelijkse ict-barometer van Ernst & Young.
Slechts drie procent van de ondervraagden houdt rekening met een daling van het aantal thuiswerkers. Veertig procent van de 600 ondervraagden werkt ook zelf deels vanuit huis, gemiddeld 11 uur per week. Met name in het midden- en kleinbedrijf en de (zakelijke) dienstverlening wordt er veel thuiswerk verricht.
Opmerkelijk is dat van de onderzochte populatie een kwart van mening blijkt dat de afschaffing van de pc-privéregeling door het kabinet een negatief effect kan hebben op het aandeel thuiswerkers binnen de onderneming. Die mening bestaat met name bij grote ondernemingen en in de overheid/non-profit sector. Met name die beide sectoren maakten veelvuldig gebruik van de fiscale regeling rond de privé-pc.
De bedrijven eisen wel garanties dat er in de centra voor een professionele werkomgeving wordt gezorgd en dat de vertrouwelijkheid van bedrijfs- en persoonsgegevens is gegarandeerd. Werkgevers zijn bereid voor een dergelijke werkplek gemiddels 2,5 procent van de loonsom te betalen. De kosten moeten lager dan of maximaal gelijk zijn aan de kosten voor inrichting en onderhoud van een thuiswerkplek.
Meer dan een miljoen werknemers verrichten een deel van hun werk niet meer op kantoor, maar thuis, onderweg of in een satellietkantoor. Tweederde van de telewerkers werkt thuis, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van de werknemers die nog niet telewerken zou dat graag willen doen. Daarvan zou 83 procent zijn eigen huis als werkplek kiezen. Eenderde zou overwegen in een telecentrum in de eigen buurt te gaan werken.
Telewerkers zijn in meerderheid (75 procent) niet bang voor negatieve effecten op hun promotiekansen. Ze twijfelen er wel aan of ze voldoende informatie vanuit het bedrijf krijgen (57 procent) en of ze voldoende betrokken worden bij het bedrijfsgebeuren (70 procent).
Het allergrootste risico dat aan telewerken kleeft (zegt 85 procent van de ondervraagden) is het vervagen van de grens tussen privé- en beroepsleven. Dat komt onder meer doordat bijna de helft van de telewerkers thuis wegens ruimtegebrek niet beschikt over een aparte werkplek. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dan ook dat ze thuis niet ongestoord kunnen werken. Met name hun kinderen blijken de boosdoeners.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.