Gemeenten creëren mist

Karim Henkens van Centric: ‘Aanbesteden is een circus voor de kat z’n viool’

Centric heeft het kort geding tegen de gemeente Eindhoven gewonnen. Volgens directeur Karim Henkens wordt het, rond de gang van zaken bij aanbestedingen in gemeenteland, van kwaad tot erger.

In 2005 schreef de gemeente Eindhoven een aanbesteding uit voor een nieuw belastingsysteem. Eind september kreeg Centric, leverancier van de huidige belastingsoftware, te horen dat de voorlopige gunning aan Gouw IT was verleend. “Tijdens het evaluatiegesprek bleek de gemeente er een potje van te hebben gemaakt”, vertelt Karim Henkens, directeur bij Centric. Nadat de ambtelijke materiedeskundigen de offertes hadden beoordeeld, kwam het aanbod van de automatiseerder in eerste instantie als beste uit de bus. “Het management toverde daarna echter een wegingsmatrix uit de hoed, waardoor we alsnog de aanbesteding verloren.”

Henkens besloot namens Centric naar de rechter te stappen. Een moeilijke beslissing, omdat Eindhoven een belangrijke klant is en hij van het hoofd Publiekszaken te horen kreeg dat “zoiets niet in het commercieel belang is.” De rechtbank in Den Bosch gaf Centric vorige maand gelijk: de beoordelingsmethodiek rammelde aan alle kanten. De gemeente moest het gunningsproces stopzetten. Een woordvoerder laat weten dat Eindhoven nog nadenkt over een hoger beroep of een nieuwe aanbesteding.


Wisselend succes

Centric is al vaker naar de rechter gestapt omdat het bedrijf het niet eens was met de aanbestedingsprocedure. Met wisselend succes overigens: het won de zaak tegen de gemeente Heerlen, maar verloor procedures tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Hoogeveen. Henkens meent dat het in gemeenteland steeds moeilijker waarneembaar is of een tender zuiver verloopt. “Dan wordt een partij uitgekozen vanwege het ‘prijseconomisch kwalitatief beste aanbod’, of vergelijkbare mistige bewoordingen. Mij bekruipt toenemend het gevoel dat gemeenten zoiets hebben van ‘dat hebben we Europees aanbesteed, want dat moet’, en daarmee is de kous af.”

Hoewel hij geen voorstander is van (Europese) aanbestedingen voor dit soort lokale trajecten – “Buitenlandse bedrijven? Ik kom ze niet tegen” – vindt de Centric-directeur wél dat men zich aan de regels moet houden. “Iedereen dient een eerlijke kans te krijgen. Een keuze behoort zorgvuldig te gebeuren, en niet op basis van fingerspitzengefühl. Een aanbesteding kost veel voorbereidingstijd, maar draait nu vaak uit op een circus voor de kat z’n viool.”

De uitspraak

“Het toekennen van wegingsfactoren achteraf aan de ruwe scores door - naar valt aan te nemen - de leidinggevenden van de betrokken afdelingen, zet de deur open voor de mogelijkheid van manipulatie achteraf. Een dergelijke beoordelingsmethodiek voldoet niet aan eisen van objectiviteit en toetsbaarheid achteraf”, aldus de Bossche voorzieningenrechter over de aanbesteding van de gemeente Eindhoven.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.