Verantwoording

Computable maakt in deze Career Guide gebruik van resultaten van een onderzoek dat VNU zelf heeft uitgevoerd.

De afdeling Business Intelligence (BI) van VNU Business Publications Nederland analyseerde en verwerkte de antwoorden. Deze afdeling onderzoekt ook andere dingen voor Computable. Zo verricht BI ook lezersonderzoek en het onderzoek voor de Computable Awards. Daarnaast verwerkt BI de evaluatieformulieren die worden ingevuld bij de Computable Seminars.

De vragenlijst die dit jaar aan de kandidaten werd voorgelegd is een andere dan die van vorig jaar. De vragen gingen over de houding van de werknemer ten opzichte van het werk, het mediagebruik, eigenschappen en het imago van werkgevers. Hieruit kwamen verschillende resultaten naar voren.

Na het maken van de vragenlijst, kregen 25.000 Computable-lezers het verzoek om de lijst (online) in te vullen. Uiteindelijk deden 3616 mensen dit ook daadwerkelijk. Het internet is uitermate geschikt als middel voor dataverzameling, omdat het de voordelen van diverse andere dataverzamelingsmethoden samenbrengt. De gemiddelde responstijd voor enquêteren via internet is hetzelfde als die van telefonisch enquêteren, terwijl de invulling van de vragenlijsten te vergelijken is met schriftelijk enquêteren. Verder zijn de vragenlijsten op internet ‘customized', dat wil zeggen dat vragen die niet voor de respondent bedoeld zijn niet gesteld worden, omdat de respondent de route loopt op basis van eerder gegeven antwoorden. Deze techniek is te vergelijken met telefonische- en laptopgestuurde vragenlijsten.

Voor de resultaten gepubliceerd in het  artikel 'Wie is de beste werkgever?' maakten we gebruik van de vragen die gesteld werden over verschillende werkgevers. Respondenten werd gevraagd of ze een bepaald bedrijf kenden. Als dit het geval was, werd gevraagd of verschillende aspecten (bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf) wel of niet van toepassing waren op het bedrijf. Bedrijven werden alleen meegenomen in de lijst als minimaal zestig mensen het bedrijf een beoordeling konden geven.

De onderzochte bedrijven staan in de top tien van bedrijven die in de Computable 100 als beste werkgever werden bestempeld. Bedrijven die in de Computable 100 staan zijn door het bedrijf Graydon financieel gezond verklaard. TNS NIPO onderzocht vervolgens het imago van deze bedrijven op verschillende vlakken. Hieruit kwam ook de top tien van bedrijven naar voren die het beste imago als werkgever hebben.

In het artikel 'Blijven of vertrekken?' maken we gebruik van de resultaten van de vragen die gesteld werden over de redenen om bij een bedrijf te blijven of bij een bedrijf te vertrekken. Aan respondenten werd gevraagd om maximaal vijf redenen aan te kruisen om bij een bedrijf te blijven of om bij een bedrijf te vertrekken.

De profielen die we in het artikel 'Mogen wij even voorstellen? De ict'er' laten zien zijn nieuw voor Computable. Deze profielen werden door het programma SPSS middels een daarvoor bestemde analysemethode gegenereerd door te kijken naar homogene data bij een aantal variabelen. Deze variabelen waren de arbeidsvoorwaarden om te blijven of om te vertrekken en in hoeverre iemand op zoek is naar een baan. Hieruit kwamen vijf clusters naar voren. Daarna is gekeken naar de demografische kenmerken van de verschillende clusters. Hierdoor zijn vijf verschillende profielen ontstaan.

Prijswinnaar

Respondenten konden door de vragenlijst in te vullen een iPod winnen. Uit de 3616 kandidaten is een winnaar getrokken. William van Houtum krijgt de iPod thuisgestuurd. Gefeliciteerd!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-08T14:44:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.