'Deze economie biedt kansen om te groeien'

Sogeti-ceo Jeroen Versteeg hoopt dat de dienstverlener begin 2010 significant gegroeid is in marktaandeel in de markt voor ict-dienstverlener. De huidige economische situatie geeft het bedrijf juist kansen. Toch heeft de dienstverleners meer bankzitters dan gebruikelijk.

Sogeti-ceo Jeroen Versteeg vindt het goed om optimistisch te zijn. Maar hij gelooft niet in de voorlopige resultaten van de Marktmonitor van Heliview in opdracht van ICT~Office. Hierin wordt gesteld dat de bestedingen van aan ict in Nederland groeien met 1,1 procent in 2009 bij een krimpende Nederlandse economie. "Ik denk dat de werkelijkheid de resultaten heeft ingehaald."

Gaat het echt zo slecht in met de Nederlandse ict-sector?
"De Nederlandse ict-sector is voor een groot deel afhankelijk van de financiële sector. Een van de grootste ict-investerdeers is de ING. De bank heeft het grootste ict-budget als je kijkt naar diensten. Eigenlijk zijn over de hele linie de investeringen in ict stopgezet met uitzondering van de overheid."

Zijn het alleen diensten waaraan geen geld meer uitgegeven wordt?
"Als het gaat om het beheer van applicaties of infrastructuur dan is dat wat minder conjunctuurgevoelig. Maar ook bijvoorbeeld de aanschaf van hardware of software staat zwaar onder druk."

Snel gegaan

Het onderzoek naar de Marktmonitor is niet zo lang geleden gedaan. Is de economie zo snel omgeslagen?
"De markt is heel snel veranderd. Ik denk dat het omslagpunt er was eind september, begin oktober toen de Lehman-bank omviel. Daarna is het heel snel gegaan."

Was het voor u een verrassing?
"De eerste signalen dat we een recessie zouden ingaan waren al eerder, ik denk vlak voor de zomer. In de Verenigde Staten ging het al niet goed en Nederland volgt dan heel snel. Nederland is voor zestig procent afhankelijk van export.
Maar dat het met deze snelheid zou gaan dat had niemand verwacht. Wij ook niet."

Denkt u dat de hele ict-branche last heeft van de economie?
"Je moet hier een verschil maken tussen de kleinere en de grotere bedrijven. Bij de kleinere bedrijven zijn er een aantal specialisten, bijvoorbeeld die alleen inzetten op de overheid. Die merken relatief weinig van de huidige economische situatie. De overheid gaat door met investeren. Persoonlijk ben ik erg enthousiast over de rol van de overheid nu.
Bij de grotere bedrijven zijn er al een aantal die het moeilijk hebben, zoals bijvoorbeeld Philips of ASML. De telecommarkt doet het daarentegen goed, kijk maar naar de cijfers van KPN die dinsdag 28 januari bekend zijn gemaakt. Zij hebben duidelijk nog geen last van verminderde bestellingen door consumenten."

Meer bankzitters

Wat merkt Sogeti ervan?
"We hebben wat meer mensen op de bank zitten dan gewoonlijk, maar we hebben het op tijd zien aankomen en daartoe maatregelen genomen. Onze werving hebben we bijvoorbeeld op het juiste moment getemperd. Na de zomer zijn we gestopt met het werven van nieuwe mensen.
Maar we hebben een goede solide naam en zijn een financieel gezond bedrijf. Daarnaast hebben we een aantal grote opdrachten binnen gehaald, zoals onder andere een mantelovereenkomst bij de Belastingdienst en een project bij Achmea. We zijn ook bezig met nieuwe proposities, bijvoorbeeld in de zorg."

Welke delen van Sogeti doen het momenteel goed?
"Dat zijn de beheeractiviteiten op het gebied van applicaties en systemen. Die zijn voor bedrijven cruciaal. Daar gaan ze niet op bezuinigen."

Wat gaat minder goed?
"De consultancy staat onder druk. Veel projecten zijn gestopt of uitgesteld. Of projecten worden wel voorbereid, maar dat gebeurt op een lager pitje."

Barrack Obama

Wanneer wordt het beter?
"Het eerste kwartaal blijft slecht nieuws komen, denk ik. Er komen nog wat ontslagrondes aan. Bij ons zijn ontslagen overigens niet aan de orde. Het derde en vierde kwartaal verwacht ik dat de Verenigde Staten uit een recessie gaan klimmen. Nederland volgt met een half jaar vertraging. Medio 2010 zien we bij ons verbetering.
Ik denk de markt snel herstelt omdat er een harde neertelling is geweest. Door bedrijven is overdreven gereageerd op de huidige economische situatie. Dat moet gecorrigeerd worden. Daarnaast zal de nieuwe president Barack Obama de Amerikaanse consumenten weer vertrouwen geven. De economie in de Verenigde Staten is voor tweederde afhankelijk van de consumenten. Ook zijn er bedrijven die wel de productie hebben verlaagd, maar niet de productiecapaciteit. Er zijn wel mensen ontslagen. Maar het ontslaan van mensen is makkelijker terug te draaien dan het sluiten van een fabriek.
2009 blijft een vervelend jaar, maar halverwege 2010 wordt het beter."

Als u eind 2009 terugkijkt op het jaar, wat wilt u dan bereikt hebben met Sogeti?
"Deze economie is een uitgelezen kans om te groeien. Dat komt omdat de markt momenteel volop in beweging is. Eind 2009 wil ik dat we significant gegroeid zijn in marktaandeel in de totale markt van ict-dienstverleners.
Bedrijven stellen nu hoge eisen aan de kwaliteit. Wij hebben het imago dat we die kwaliteit kunnen leveren. En daarnaast zijn we een financieel gezond bedrijf. Voor bedrijven is dit een belangrijke afweging om met ons in zee te gaan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De crux van de huidige crisis bevind zich in het ontbreken van vertrouwen. Het is goed om te zien dat sommige organisaties het probleem bij de wortel aanpakken en kansen zien in plaats van te papegaaien hoe verschrikkelijk het wel niet is.

Kansen zien is een kunst, een kunst die Sogeti prima onder de knie heeft! Positiviteit steekt aan :)

Sogeti of Cap Gemini doe ik nooit meer zaken mee, met hun tariefsverlaging !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-02T08:36:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.