Han Dieperink: Er is nog leven na de ICT

'Vertrek staat los van Inter Access'

Dit artikel delen:

Chief technology officer en directielid Han Dieperink vertrekt na 22 jaar bij Inter Access. Hij wordt per 1 oktober directeur van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Volgens Dieperink heeft zijn vertrek niets te maken met de afgelopen moeizame tijd bij Inter Access of met de recente aankondiging dat ceo Michel de Meijer het bedrijf verlaat. 'De functie bij het IMK was zo een kans die je, als die voorbij komt, niet kan laten liggen.'

Het zal voor Dieperink wennen zijn om na zo een lange staat van dienst bij Inter Access buiten de ict-sector te gaan werken. 'Er is nog leven na de ict', constateert hij met een lach. 'Ik merkte wel dat mijn belangstelling de laatste tijd steeds meer naar zaken buiten de ict-sector uitging. Ik ben eerder dit jaar toegetreden tot de raad van toezicht bij Kennisnet en ik ben bestuurslid geweest van de Kamer van Koophandel, regio Gooi- en Eemland.' Dieperink was eerder voorzitter van de Casimir-beoordelingscommissie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en bestuurslid bij de crossmedia-netwerkorganisatie Immovator.

Fijnmazig

In zijn nieuwe functie zal Dieperink leiding geven aan het IMK. Ooit een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, maar na een verzelfstandiging een adviesbureau dat zijn eigen opdrachten moet binnen zien te halen. IMK is een landelijke organisatie met een fijnmazig netwerk van zo'n 150 regionaal gevestigde adviseurs. Zij begeleiden jonge ondernemers en geven adviezen over allerhande ondernemingsregelingen en marktontwikkelingen. Wat dat betreft zal Dieperink niet helemaal loskomen van de ict-sector. Het IMK geeft ook advies over technologische veranderingen. Bovendien behoort het overgrote deel van Nederlandse ict-ondernemers tot de doelgroep, het mkb.

Icoon of meubilair

De cto (chief technology officer) van Inter Access, die ook zitting heeft in de directie, stelt dat zijn vertrek niet is ingegeven door de moeizame periode die de automatiseerder heeft doorgemaakt. 'Mochten mensen een verband leggen tussen zaken die binnen Inter Access spelen en gespeeld hebben, dan is dat onjuist.' Dieperink wijst op het onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek van april dit jaar, waarin het bedrijf volgens hem 'een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt'.

Ook benadrukt hij dat er geen onrust heerst onder het personeel, nadat in korte tijd twee directieleden hun vertrek hebben aankondigd. 'Michel de Meijer wordt opgevolgd door Hans den Hartog, die veel ervaring in de ict-branche meebrengt en Inter Access verder kan helpen met de groeiplannen. En ja, mijn vertrek komt voor velen als een verrassing. Of dat komt omdat ik tot de iconen van het bedrijf wordt gerekend of gewoon na 22 jaar tot het meubilair behoor, laat ik graag in het midden.'

SAP Award

Of zijn post als cto hernieuwd wordt ingevuld, is een beslissing die Den Hartog nog moet nemen. Binnen de directie was Dieperink verantwoordelijk voor de strategie en marketing. Hij heeft zich daarnaast als cto vooral beziggehouden met het uitbreiden en verder optuigen van de positie van Inter Access bij de lokale overheid, een sector waar de Hilversumse ict-dienstverlening goed presteert. 'Inter Access heeft op het gebied van e-overheid een sterke positie verworven in het midoffice-segment. Begonnen in 2003 is het bedrijf inmiddels actief bij 140 gemeenten. Van de 57 gemeenten met meer dan 60.000 inwoners is 32 klant van Inter Access.'

Eerder zette hij voor Inter Access vanaf 1993 de SAP-dienstverlening op. 'Inter Access won van 2002 tot en met 2004 drie jaar op rij de SAP Innovation Award. Dat zie ik als een van de hoogtepunten van mijn periode bij het bedrijf.' In 1988 trad hij als senior consultant in dienst bij Inter Access. Daarvoor werkte hij bij James Martin Associates, na een studie econometrie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Doelen

Bij zijn nieuwe werkgever ziet hij een verdere diversificatie van de dienstverlening als een van zijn doelen. Met andere woorde,: op basis van de deskundigheid en kwaliteit van de huidige IMK-organisatie nieuwe diensten ontwikkelen om het ondernemerschap te versterken, zowel in de publieke sector als in de private sector. 'Los hiervan is het door een moeilijke tijd heen helpen van een ondernemer, waardoor die kan doorstarten, al een voldoende doel.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik wens Han Dieperink heel veel succes in zijn nieuwe functie. Ik denk dat deze overstap ietwat ongelukkig uitkomt qua timing maar niet van een gedwongen aard is zoals het vertrek van Michel de Meijer. Han is een IA-er van het eerste uur en heeft heeft een fundamentele c.q. strategische bijdrage geleverd in de opbouw van een pracht bedrijf. Ik kan me voorstellen dat Han met gemengde gevoelens opstapt.

Na 22 jaar gewerkt te hebben bij Inter Access is dit wel een dappere stap. Ik heb met veel plezier samengewerkt en ook veel geleerd van hem. Het is een enorme aderlating voor IA, die nu ook zijn gezicht naar buiten verliest. Maar daar komt het bedrijf wel bovenop. Ik wens Han veel succes in de toekomst!

Het nieuwe doel van Han Dieperink is het ondersteunen van ondernemers die een moeilijke tijd doormaken. In feite lijkt mij dit de ultieme uitdaging voor Han om IA door deze uiterste moeilijke tijd te loodsen. IA huur hem in.

Han veel succes in je nieuwe uitdaging

EX volgens mij haal je een aantal zaken door elkaar. Er is een duidelijk verschil tussen ondernemers en bestuurders, laat staan Venture Capitalists. Daarnaast gaat Han voor het IMK ad slag, dat staat voor MKB. Betreft een hele andere league.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-22T10:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.