Twijfel HP/Compaq neemt toe

Nazaten Hewlett en Packard tegen overname

De twijfel aan de overname van computerfabrikant Compaq door serverproducent Hewlett-Packard groeit. Vorige week bleken de nazaten van oprichters David Hewlett en William Packard tegen de beoogde koop. Daarnaast hebben beide bedrijven het indienen van de officiële fusiedocumenten bij de Europese Commissie uitgesteld.

Zodra die paperassen zijn ingediend, begint de EC namelijk aan het eigen onderzoek naar mogelijke concurrentieproblemen of zelfs monopolievorming door de overname. De laatste jaren heeft de EC-mededingingstak zich een harde regelhandhaver getoond, onder meer met het blokkeren van enkele fusies die in de Verenigde Staten reeds waren goedgekeurd.
HP en Compaq stellen het indienen uit om daarmee tijd te winnen voor enkele uitlegsessies met EC-afgevaardigden. De twee it-bedrijven willen een langdurig onderzoek door de Europese autoriteiten voorkomen, aangezien dit de afronding van het samengaan zou ophouden.
Ondertussen zou dan de tegenzin van aandeelhouders maar kunnen toenemen. Die tegenstand is nu namelijk al formidabel. Naast kritische analisten en 'gewone' investeerders hebben nu ook de families Hewlett en Packard hun nee-stem uitgesproken.
Nadat eerst de Hewlett-nazaten verklaarden tegen de Compaq-koop te zijn, hebben de Packard-nakomelingen afgelopen weekeinde hetzelfde standpunt ingenomen. De David en Lucille Packard Stichting bezit een belang van 10,4 procent in HP en is daarmee de grootste aandeelhouder. De Hewlett-familie is goed voor nog eens bijna 6 procent van de aandelen.

Familie-invloed

Belangrijker dat het aandelenpercentage is de invloed van de familieleden; HP staat bekend om de sociale cultuur die letterlijk is gevormd door de beide oprichters. Het samengaan van de twee computerfabrikanten zou teveel banen kosten. Daarnaast heerst weerzin tegen de verwachte grotere afhankelijkheid van de pc-markt, die wordt gekenmerkt door lage winstmarges en zit momenteel in het slop.
De directies van beide bedrijven hebben al hun teleurstelling geuit over de tegenstand van de aandeelhouders, waaronder dus ook de nazaten van de HP-naamgevers. HP-president Carly Fiorina en Compaq-president Michael Capellas hameren erop dat de vermeende nadelen meevallen en houden dan ook vast aan de voorgenomen fusie. Toch neemt de twijfel in de markt toe.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.