Compaq lost Itanium-probleem op

Tegelijkertijd verschijnen servers met nieuwe Xeon-processor

Compaq heeft het probleem opgelost dat de levering tegenhield van zijn eerste servers met Intels 64-bit Itanium-processor. De serverfabrikant ontdekte vorige maand dat zijn Itanium-servers niet voldeden aan de eigen testprocedures. De oorzaak lag bij de processor zelf, dit raakt dus ook machines van andere leveranciers, aldus Compaq.

Het bedrijf heeft de levering van zijn Proliant 590/64-computers, uitgerust met Intels 64-bit chip, stopgezet. Die machines zijn in juli dit jaar reeds onthuld. Chipproducent Intel ontkende aanvankelijk dat de processor het probleem was en wees erop dat andere serverfabrikanten hun Itanium-systemen gewoon leveren.
Sinds de ontdekking van het probleem hebben de twee bedrijven gewerkt aan een oplossing, die nu beschikbaar is. Deze bestaat uit een nieuwe versie van het bios (basic input/output system). Intel adviseert alle fabrikanten van Itanium-computers het nieuwe bios te gebruiken.

32 versus 64

Ondanks de snelle oplossing betekent deze hobbel in Intels gang naar de servermarkt de zoveelste deuk in het imago. De eerste 64-bit chip Itanium moest oorspronkelijk medio 1999 uitkomen, maar dat is pas in mei dit jaar gebeurd. Verder staat opvolger McKinley reeds in de startblokken en is het beloofde prestatieniveau van de Itanium een minder grote stap voorwaarts door de versnelling van Intels 32-bit chips (Pentium III en nu 4).
Daarnaast heeft de chipproducent een zwaardere variant van zijn 32-bit processoren ontwikkeld voor servers en werkstation. De multiprocessor Pentium 4-versie van die Xeon-chips, codenaam Foster, verschijnt begin volgend jaar. De eerste exemplaren zijn echter al toegestuurd naar computerfabrikanten zodat die hun producten klaar hebben staan bij de lancering.
IBM heeft zijn nieuwe machine met de Foster-processor vorige week al gelanceerd. Ook Compaq wil er vroeg bij zijn en onthult zijn Foster-systeem naar verluidt deze week. Het bedrijf rust deze uit met de langverwachte eigen multiprocessorchipset, codenaam F8. Dit is de beoogde opvolger van de veelgebruikte Profusion-chipset voor maximaal acht processoren. Intel heeft deze samen met Compaq ontwikkeld, met technologie van serverproducent NCR en multiprocessor-specialist Corollary.

Summit-chipset

IBM gebruikt de Foster-processor in combinatie met de zelf ontwikkelde Summit-chipset in zijn x360-server. Deze machine kan dankzij die chipset ook Intels toekomstige tweede generatie 64-bit chips, McKinley, gebruiken. Dat betreft dan wel een nieuwere uitvoering van die chipset, zegt Tikiri Wandaragalu, Europees marketingdirecteur voor IBM's Intel-servers (x-series).
Deze nieuwe server moet gebruikers een migratiepad bieden naar Intels 64-bit platform (IA-64). Systeemfabrikanten staan op het punt te beginnen aan tests met de eerste productie-exemplaren van de McKinley-processor. Die tweede generatie moet de doorbraak van IA-64 inluiden.
De veelvuldig uitgestelde lancering van IA-64-processoren en de versnelling van Intels 32-bit chips hebben de eerste IA-64-generatie veroordeeld tot een ondergeschikte rol als testplatform. Intel-servers met 32-bit processoren vormen dus nog de hoofdmoot en dit verklaart de haast van IBM en Compaq om hun Foster-servers op de markt te krijgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.