Chipkaart kan ultieme 'thin client' worden

De chipkaart heeft de pretentie om de ultieme 'thin client' te worden. Dit zei Peter Rowley, algemeen directeur IBM Industry Solutions

Hij deed zijn uitspraken tijdens een internationaal smartcard-seminar aan de Universiteit Twente. Met dit intelligente kaartje kunnen we ons identificeren voor het verkrijgen van toegang tot een netwerk. De kaart geeft niet alleen aan met wie andere computers op het netwerk te maken krijgen, maar zorgt er ook voor dat gebruikers precies op dat punt terecht komen waar ze de laatste keer voor het afsluiten van een sessie waren.

Draagbare computer

Was de gebruiker aan het tekstverwerken en ging deze even het netwerk uit, dan kan de chipkaart ofwel smartcard aangeven waar deze was gebleven. Volgens Malcolm Franks, business manager IBM Smart Consumer Services, is de chipkaart eigenlijk gewoon een draagbare computer. Hij schetste de evolutie van de computer. Het begon met de mainframe, gevolgd door de mini-computer en de PC. Nu is de fase aangevangen van 'Miniature Personalized Computing'. Centraal hierbij staat de chip op de kaart. Dit maakt informatie-technologie echt mobiel en draagbaar, aldus Franks. "Het is een logisch vervolg op wat we aan het doen zijn."
Volgens Peter Rowley krijgt de 'smartcard' een strategische rol. Zij gaat de relatie onderhouden tussen de gebruiker en het systeem waar deze mee werkt. Zij vormt het bindmiddel tussen de kaarthouder en de kaart-uitgevende organisatie. Een van de voordelen is dat de kaart in principe door elk intelligent apparaat kan worden aanvaard. Dit kan de settop-box thuis zijn, een PC, draagbare telefoon, organizer, intelligente telefoon of bijvoorbeeld een 'point-of-sale' terminal. PTT Telecom brengt binnenkort handige kaartlezers op de markt, die gemakkelijk in de binnenzak passen.
Momenteel zitten de meeste gegevens van een individu in zijn desktopcomputer. Maar het zwaartepunt verschuift naar de smart card en dus de consument. De kaart heeft betaalfuncties. Er zit zowel contant geld als een creditcard op. Ze dient voor identificatie van de houder. Je kunt paspoort- en rijbewijs-gegevens op de kaart zetten. Tenslotte is het mogelijk er punten voor een Air Miles-achtig programma op bij te houden.
Peter Rowley haalde cijfers aan van Dataquest, die het aantal chipkaarten ziet groeien van 775 miljoen dit jaar tot 3,5 miljard in 2001. De acceptatie van smartcards is het grootst in Europa en delen van Azië. In Noord-Amerika begint de uitgifte van deze intelligente kaartjes pas op gang te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.