Psion stelt Bluetooth-producten half jaar uit

Bedrijf hoopt te profiteren van doorbraak mobiele computers

Psion Dacom stelt de introductie van de eerste producten gebaseerd op de Bluetooth-technologie met minstens een half jaar uit. Het zal nu halverwege 2000 verschijnen. Dit zegt technologie-strateeg Andrew Till van Psion Dacom. Volgens de Brit is de marketing-afdeling van het bedrijf te hard van stapel gelopen met het vastpinnen van een datum in 1999.

Psion Dacom, onderdeel van Psion, maakt sinds juli van dit jaar deel uit van het consortium Bluetooth. Dit samenwerkingsverband is een initiatief van Nokia, Ericsson, Toshiba, Intel en IBM, waarbij zich inmiddels vele bedrijven hebben aangesloten.
Bluetooth ontwikkelt een technologie die gebruikers in staat stelt mobiele computers draadloos te verbinden met communicatie-apparatuur zoals mobiele telefoons. Dit moet leiden tot de specificatie Bluetooth 1.0. Psion Dacom zal producten ontwikkelen die werken met deze technologie. Maar hierin is nu vertraging ontstaan. "Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat Bluetooth in onze producten is ingebed", aldus Till. "We kunnen de producten gewoon niet afkrijgen binnen de geplande periode."

Mobiele computers

Op de Comdex Fall conferentie was duidelijk zichtbaar dat de doorbraak van mobiele computers nabij is. De apparatuur is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Uit onderzoek van bureau Mobile Insights blijkt dat 75 procent van de mensen die een draagbare PC kopen, deze machine als hun belangrijkste computer beschouwen en dus vaker gebruiken dan de bureau-PC. Deze ontwikkelingen zijn koren op de molen van Psion Dacom, dat gespecialiseerd is in producten voor mobiele netwerken en datacommunicatie. De producten staan bekend onder de naam Psion Gold Card.
Marketing-manager Nabeel Mardi geeft aan dat door de behoefte van de mensen aan communicatie de rol van de computer verandert. "De PC wordt meer en meer een communicatiemiddel. En met mobiele computers zijn mensen ook buiten de kantoren actief." Voor een definitieve doorbraak van draadloze communicatie met de mobiele computer moet volgens Mardi het GSM-systeem sterk verbeteren. De volgende generatie Universal Mobile Telecommunications Systems, de opvolger van GSM, is in dit opzicht een verbetering.

Symbian

Psion maakt naast Bluetooth, ook deel uit van het Symbian-consortium. Deze alliantie die verder bestaat uit ondermeer Ericsson, Nokia, Motorola en Oracle, zal het besturingssysteem voor handcomputers Epoc van Psion verder ontwikkelen en hiermee concurreren met Windows CE van Microsoft. De software-fabrikant heeft op zijn beurt een alliantie met Qualcomm bekendgemaakt. Deze samenwerking met de naam Wireless Knowledge stelt gebruikers in staat op Internet te surfen met een draagbare telefoon en een mobiele computer die draait op Windows CE. Till noemt Wireless Knowledge een begrijpelijk antwoord op Symbian. "Microsoft moet een positie bemachtigen op deze belangrijke markt. Toch moeten we onze producten niet teveel vergelijken met die van Wireless Knowledge. Misschien kunnen we wel profiteren van de marketing-machine van Microsoft."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.