Managed hosting door True

Exchange 2000 geen Notes-kraker

Het zal nog wel even duren voordat Microsoft het pakket Exchange echt een groupware-platform kan noemen. Dit beweren de onderzoeksbureaus de Giga Information Group en Gartner. Het softwarebedrijf noemt Exchange 2000 een samenwerkingsplatform maar op de Microsoft Exchange Conference lag de nadruk vooral op e-mail, en niet op samenwerking.

Na een test van de laatste bètaversie van het pakket - midden oktober - kwam Giga tot de conclusie dat het product de functies voor samenwerking en kennisbeheer mist die wel in Notes aanwezig zijn. "Microsoft heeft zeker vooruitgang geboekt op dat terrein, maar geeft zelf toe dat het er in de eerste plaats voor wilde zorgen dat de e-mailcapaciteit werd verbeterd", aldus David Drucker, analist bij de Giga groep.

Sleutelrol

Toch speelt Exchange 2000 een sleutelrol in Microsofts plannen voor kennisbeheer. Belux productmanager voor knowledge management Alain Meeus stelt dat Exchange 2000 voor dit doel ontworpen is, omdat het steunt op Web Store, de opvolger van de bestaande Exchange Data Store.
"Web Store is inderdaad een belangrijk element", zegt Drucker. "Het begint te lijken op een alternatief bestandssysteem dat terugvalt op de oorspronkelijke architectuur die Microsoft voorstelde toen NT nog Cairo heette." Met Web Store kan Microsoft iets leveren dat dezelfde schaalbaarheid biedt als de Domino-architectuur. "Maar dan zal ook de functionaliteit van Outlook moeten volgen", volgens Drucker. Zo ondersteunt Outlook 2000 het leggen van verbanden tussen actiepunten en een adres in de contacten-database nog steeds niet.
Misschien zijn die onbegrijpelijke implementatiekeuzen niet eens belangrijk. Gartner wijst er namelijk op dat het minstens drie jaar zal duren voordat gebruikers Exchange zullen herkennen als een mogelijk groupware-platform. Vraag is dan hoe Notes tegen die tijd geëvolueerd zal zijn en of Microsoft er ooit in zal slagen op hetzelfde niveau te komen. Als het softwarebedrijf hier niet snel iets aan doet, blijft Exchange de zwakke tegenstander van Notes.  EV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.