Netscape komt met Windows-schil

Besturingssysteem Constellation pas over zes maanden beschikbaar

Met software voor netwerk-management en het oproepen van op gebruikers toegesneden informatie doet Netscape een aanval op de gevestigde markt voor besturingssystemen. De programmatuur, die de codenaam Constellation draagt en op zijn vroegst in het voorjaar van 1997 beschikbaar is, moet zich gaan gedragen als een systeem bovenop Windows, Mac OS of Unix.

Terwijl Microsoft zijn Windows-programmatuur de aanblik en de functionaliteit wil geven van Internet Explorer, positioneert Netscape zijn bladersoftware nu als besturingssysteem. Het initiatief, dat de codenaam Constellation draagt, wordt een onderdeel van Netscape Communicator, de client-programmatuur die het bedrijf vóór het einde van dit jaar wil introduceren.
Communicator en Suitespot voor servers vormen Netscape's software voor intranet-oplossingen. Constellation maakt het mogelijk om programma's en bestanden vanaf de harde schijf of Internet binnen het bladerprogramma op te roepen. Als Netscape's plannen slagen zal Constellation een besturingssysteem worden dat platform-onafhankelijk 'naast' andere besturingssystemen kan opereren. Het vormt een universeel werkblad, waarmee Windows en andere besturingssystemen uit het zicht verdwijnen.

Castanet

Een belangrijk onderdeel van Constellation is de Castanet-technologie die Netscape van het startende bedrijf Marimba in licentie heeft genomen. Marimba werd begin dit jaar opgericht door vier Java-pioniers van Sun. Net als de 'wired for management'-technologie van Intel moet Constellation het beheer van netwerken versoepelen door gebruikers bijvoorbeeld 's nachts te voorzien van de laatste software-versies. "Nieuwe informatie en programmatuur zal automatisch naar gebruikers worden doorgesluisd", zegt Marc Andreessen van Netscape.
Castanet stelt gebruikers tevens in staat om hun informatievergaring te automatiseren en een persoonlijke tint te geven. Dat is leuk voor nieuws of abonnementen, maar de technologie kan ook worden ingezet om klantspecifieke beursgegevens te verzamelen. Netscape heeft hiervoor ook een overeenkomst afgesloten met Pointcast, een servicenetwerk dat gegevens van CNN en andere nieuwsorganisaties en informatiediensten doorsluist.
Castanet zal de software niet alleen in staat stellen om gegevens van netwerken te plukken, maar tevens voor de uitwisselbaarheid van softwarecomponenten (bijvoorbeeld uit tekstverwerkers en spreadsheets van Microsoft). Daarmee positioneert Netscape zijn toekomstige software als besturingssysteem, dat naast bestaande besturingssystemen kan opereren en dat met andere programma's onderdelen kan uitwisselen.

Reputatie

In het half jaar dat het nog duurt voor Constellation op de markt komt, kan nog veel gebeuren. Analisten wijzen er wel op dat Netscape inmiddels een reputatie heeft opgebouwd met het op tijd afleveren van zijn produkten. Microsoft heeft onder de naam Active Desktop ook software aangekondigd waarmee Internet en de PC beter in elkaar overvloeien. Het bedrijf komt hiermee na de zomer op de markt. Netscape wijst erop dat Constellation ook op oudere versies van Windows en op andere besturingssystemen draait, terwijl Active Desktop alleen geschikt is voor Windows 95 en NT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.