Transmeta komt met zuinige mobiele chip

Het mysterieuze Transmeta verstrekt op 19 januari meer details over zijn eerste, revolutionaire processor. Dit onthulde Linux-schepper Linus Torvalds, die in dienst is van Transmeta, op de Comdex Fall '99 in Las Vegas.

Het Californische bedrijf ontwikkelt een processorarchitectuur die compatibel is met de veelgebruikte PC-chips van Intel. De geheime Transmeta-chip zou dankzij optimalisatietechnieken voor het compileren van software echter veel beter presteren. Deze onderliggende technologie is al aan het licht gekomen door enkele openbare patent-aanvragen die het bedrijf heeft ingediend bij het Amerikaanse patentenbureau.

Massa-chip

Transmeta onthult eind januari zijn chip voor laptopcomputers. De processor, codenaam Crusoe, verbruikt zeer weinig elektriciteit en kan middels de ingenieuze verwerkingsopzet programmatuur sneller draaien dan de kloksnelheid doet vermoeden. Deze kenmerken wekken de indruk dat de chip bedoeld is voor goedkope massaproducten, zoals draagbare Internet-apparaten en mobiele telefoons.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker