Topgeheime chip Transmeta onthuld

Dit artikel delen:

De eerste details over de topgeheime chip van Transmeta zijn boven water gekomen. Deze chipproducent heeft een patent verkregen voor bepaalde delen van zijn ontwerpen en geeft daarmee informatie vrij over de functies van het product. De IT-industrie speculeert al jaren over de activiteiten van dit bedrijf, dat ondermeer Linux-schepper Linus Torvalds en processor-architect David Ditzel in dienst heeft.

De nu vrijgekomen informatie over werk van Transmeta toont een revolutionair ontwerp dat Intel-compatibel is op een geheel nieuwe manier. Instructies voor Intel-processoren worden vertaald naar een meer geavanceerd formaat, genaamd Vliw (very long instruction word). Dit is een verzamelnaam voor een reeks technologieën die in wezen een groot aantal eenvoudige computerinstructies vertalen naar een enkele gecompliceerde, lange instructie. Die kan vervolgens veel efficiënter en sneller worden uitgevoerd dan bestaande vormen van computercode. De toekomstige chip van Transmeta haalt hierdoor extreem hoge kloksnelheden en kan in theorie alle bestaande Windows-programmatuur draaien.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.