Sun mikt met 64-bit Solaris op multinationals

Sun Microsystems mikt met de 64-bit versie van zijn Unix-variant Solaris op grote, multinationale bedrijven. Het besturingssysteem zal hiervoor ondersteuning omvatten voor 64-bit applicaties en chips, verbeterde mogelijkheden voor clustering en het overzien van transactieverwerkingen (TP-monitoring).

Naast plannen lanceerde Sun ook nieuwe producten, waaronder versie twee van de Solstice Enterprise Manager, zijn beheer-software voor grote netwerken. Gedurende de komende drie jaar wil Sun het bereik van Solaris vergroten van de zware servermarkt naar de sector voor mainframes en grote datacenters. 'Solaris for the Enterprise' moet volgend jaar uitkomen en is gebaseerd op versie 2.6 van de Solaris-kernel. Brian Croll, marketingdirecteur van Suns serverdivisie, verklaarde dat deze zware Solaris-versie niet alleen op de eigen Sparc-processoren zal draaien, maar ook op de toekomstige 64-bit chips van Intel.
"Dit nieuwe besturingssysteem is essentieel voor het bereiken van ons uiteindelijke doel: computernetwerken net zo betrouwbaar maken als de telefoon", zei Croll. De andere kant van het netwerkspectrum pakt Sun aan met verbeterde Java-varianten, zijn besturingssysteem voor netwerkcomputers (NC's) en Internet-apparaten. Deze nieuwe versie 1.1 van het Java OS voor NC's en 'Java for net-appliances', dat eerst Chorus/Jazz heette, zijn nu verkrijgbaar. Sun kocht onlangs softwarefirma Chorus Systems, producent van ingebedde systeemtechnologie, en kan Java nu uitbrengen voor kleine apparaten met netwerktoegang. Deze Java-variant is ontworpen om op niet-PC's te draaien, zoals telefoons met compacte, ingebedde Internet-software.
Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de softwaremarkt voor dergelijke geïntegreerde mini-systemen tegen het jaar 2001 een omzet van 1,7 miljard dollar zal genereren. Sun gokt erop dat diens Java een stevige basis zal vormen in deze groeimarkt. Om dit succes veilig te stellen, heeft het computerbedrijf al diverse ontwikkelaars van ingebedde systemen opgekocht, waaronder Diba Software en het eerder genoemde Chorus Systems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.