Microsoft slaat servergeneratie over

Windows XP-opvolger Longhorn wordt alleen desktop-besturingssysteem

Microsoft slaat na het aanstaande Windows .Net Server 2003 een generatie over voor de serveruitvoering van zijn besturingssysteem. De plannen voor Windows XP-opvolger Longhorn zijn teruggebracht tot alleen een desktopuitvoering. De volgende server, codenaam Blackcomb, komt in 2005 of 2006 uit.

Er waren al geruchten over uitstel van Longhorn. De softwareleverancier laat nu weten dat het dus geen uitstel betreft, maar afstel van de serveruitvoering. De Blackcomb-versie zal wel code van Longhorn bevatten, maar heeft verder een eigen codebasis. Amerikaanse woordvoerders bevestigen dat de toekomstige serverversie zo lang is uitgesteld dat er in feit een generatie wordt overgeslagen. Blackcomb zal alleen voor servers zijn.

Klanten vragen erom

"Onze strategie en tijdsplanning voor Windows-producten zijn gebaseerd op de eisen en wensen van onze klanten", stellen Amerikaanse woordvoerders. "Klanten hebben ons gevraagd de lancering van onze serveruitvoeringen beter af te stemmen op hun capaciteit om de verbeteringen die wij leveren op te nemen en te implementeren."

Beveiligingsbelofte
Vice-president Craig Mundie van Microsoft noemt het beveiligingsinitiatief Trustworthy Computing een succes. De topman zei dit vorige week in zijn toespraak op de maandelijkse Silicon Valley Speaker-bijeenkomst van het bedrijf. De topman liet weten dat Microsoft beveiliging en stabiliteit nu dermate serieus neemt dat het bereid is compatibiliteit met oudere applicaties te verbreken. Daarnaast zei hij dat oudere Windows-versies, gebaseerd op de 9x-kern en nog veel in gebruik, maar in beperkte mate zijn te beveiligen.
"Gezien de opwaarderingscycli en budgetschema's van klanten, gecombineerd met de aanzienlijke interesse voor de aanstaande lancering van Windows .Net Server 2003, hebben we besloten dat een volgende grote serverversie in de tijdlijn van Longhorn niet tegemoet komt aan de behoeften van het merendeel van onze klanten."
De geschrapte Longhorn-server was bedoeld als opvolger van het aanstaande Windows .Net Server 2003. Die software is nu in het teststadium (release candidate 1) en moet begin volgend jaar verschijnen. Volgens de voorlaatste planning had deze versie eind dit jaar gereed moeten zijn. Oorspronkelijk werd gespeculeerd over begin 2002.
.Net Server 2003 is de serveruitvoering van besturingssysteem Windows XP. Deze volgt meer dan een jaar op de lancering van de client-uitvoering. Die is sinds september 2001 al meegeleverd met nieuwe pc's, maar officieel begin oktober vorig jaar pas gelanceerd. Voorganger Windows 2000 kwam wel tegelijk uit in werkstation- en serveruitvoeringen, hoewel de zwaarste varianten (Advanced en Datacenter Server) iets later kwamen.

Toekomstmuziek

De plannen voor desktopplatform Longhorn omvatten een vereenvoudigde driedimensionale gebruikersinterface, een nieuw koppelbaar takenoverzicht annex balk, efficiënter gebruik van opslag, en daaraan gekoppeld makkelijkere, snellere zoekmogelijkheden voor lokale en niet-lokale data. De twee laatstgenoemde elementen komen voort uit de overgang naar een databankstructuur voor het bestandssysteem, gebaseerd op Microsofts databank SQL Server.
Daarnaast moet deze toekomstige Windows-versie meer zelfgenezende technologie bevatten, betere ondersteuning bieden voor verwerking van meerdere taken tegelijk (multitasking), duidelijkere foutmeldingen geven zodat problemen beter zijn te duiden, en betere beveiliging leveren. Het beveiligingsaspect is begin dit jaar door topman Bill Gates tot nieuw bedrijfsdoel verheven onder de noemer Trustworthy Computing.
De Longhorn-software komt op z'n vroegst in de tweede helft van 2004 uit. Berichten doen de ronde dat dit kan uitlopen tot 2005. In oktober vorig jaar vertelde Microsoft-topman Bill Gates nog dat deze Windows-versie eind 2003 zou uitkomen. Dit zijn allemaal echter schattingen; de softwareproducent heeft nog geen officiële tijdslijn voor zijn toekomstige Windows-versies onthuld.
Feit is wel dat Microsoft hiermee de terughoudendheid van gebruikers om opwaarderingen te implementeren erkent. Analisten stellen dat veel gebruikers - zeker wat betreft servers - nog bezig zijn met opwaarderen naar Windows 2000, dat alweer bijna twee jaar uit is. Grootschalig gebruik van het aanstaande .Net Server 2003 zou dan ook pas in 2004 op gang komen. Lancering van weer een nieuw serverbesturingssysteem eind dat jaar zou dan misplaatst zijn.
 
Windows .Net Server 2003 http://www.microsoft.com/windows.netserver/default.mspx

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.