Sun in versnelling

Unix-leveranciers vestigen hoop op nieuwe hardware

De grote leveranciers van Unix-systemen zijn niet van zins de lopende concurrentiestrijd te laten verslappen. Sun Microsystems onthult deze week Ultrasparc III-processoren die de snelheidsgrens van 1 GHz doorbreken. Ondertussen heeft concurrent IBM zijn voorsprong in marktaandeel weten te vergroten, aldus marktmeter Dataquest.

Volgens deze dochter van onderzoeksbureau Gartner is de totale servermarkt in het derde kwartaal dit jaar verder gekrompen. De wereldwijde omzet uit servers daalde van 14,1 miljard naar 10,8 miljard dollar, 23,4 procent minder dan dezelfde periode in 2000. Ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal was er een daling, en wel van ongeveer 750 miljoen dollar.
IBM kwam uit op een marktaandeel van 30 procent op basis van zijn omzet uit serververkoop, tegen 23 procent in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal dit jaar stond IBM op 25,5 procent. Op de tweede plaats staat Compaq met 13,8 procent, tegen 15,7 procent een jaar eerder. Overigens is Compaq de grootste in servers met Intel-processoren.
Sun bekleedt de derde positie met een marktaandeel van 13,7 procent, tegen 17,3 procent vorig jaar. Op de vierde plaats staat Hewlett-Packard, dat zijn aandeel zag dalen van 13 naar 13,1 procent.
De serverleveranciers vestigen hun hoop op nieuwe machines en de bijbehorende diensten. HP heeft begin deze maand zijn instapmodellen Unix-servers voorzien van de nieuwe Pa-Risc 8700-processoren. Die nieuwste generatie van HP's eigen chip verscheen midden september in topmodel Superdome en de middelzware N-klasse en de werkstationreeks.
Daarnaast wil het bedrijf de Superdome-server in 2003 voorzien van maximaal 128 Pa-Risc 8800-processoren, zo heeft marketingdirecteur Mark Hudson laten weten. Het plafond ligt nu op 64 stuks van de huidige Pa-Risc 8700 chips. De aanstaande 8800-chip bestaat uit twee processoren op één silliciumplak.
IBM heeft deze multiprocessor-in-een-chip-benadering reeds op de markt gebracht met zijn Power4-chip. Daarnaast komt dit bedrijf met aanvullende functionaliteit in hardware, besturingssysteem en applicaties om servers zelfredzamer te maken. Dit moet resulteren in machines die zelf fouten opvangen en daarvan kunnen herstellen.
Unix-purist Sun heeft inmiddels zijn nieuwste processor, de Ultrasparc III+, verwerkt in de middelzware Sunfire-serverreeks. Deze chip is een 900 MHz-uitvoering van de Ultrasparc III, codenaam Cheetah, die draait op een kloksnelheid van 750 MHz. Dit moet een prestatiewinst van 15 tot 25 procent opleveren, schat de leverancier.
Een nog snellere uitvoering staat op stapel voor begin volgend jaar. Sun wil dan een 1 GHz-uitvoering van de Ultrasparc III introduceren in zijn werkstations. Deze processor is niet alleen verbeterd op het vlak van kloksnelheid. Ultrasparc-producent Texas Instruments gebruikt nu koperen tussenverbindingen voor de transistoren op de chip, wat het prestatieniveau verhoogt.
Daarnaast werkt Sun aan een nieuwe compiler voor de Ultrasparc III om instructies sneller te verwerken. De andere leveranciers van Unix-servers werken aan soortgelijke verbeteringen voor hun eigen systemen. De concurrentiestrijd houdt aan.
 
 
Sabotage
Serverproducent Hewlett-Packard heeft op 6 november een rechtszaak aangespannen tegen een van zijn eigen ingenieurs die was betrokken bij het testen (benchmarken) van de zware Superdome-server. Die machine is in januari op de markt gekomen en vormt de top van HP's Unix-computerreeks. Het bedrijf beschuldigt de - inmiddels voormalige - werknemer van sabotage; hij zou de testresultaten bewust hebben aangepast zodat de nieuwe server slechter leek te presteren dan het geval was. Het testen vond plaats in de bedrijfslaboratoria in Cupertino (Californië).
De verdachte is eind oktober ontslagen nadat HP ontdekte dat de man enkele schijven had geformatteerd, kabels had verbroken en zich toegang had verschaft tot andere computers. Vervolgens zou de saboteur gepoogd hebben zijn sporen uit te wissen door logbestanden te wijzigen. Aanvankelijk dacht HP dat er een technisch probleem was. Het bedrijf claimt een miljoen dollar te hebben gespendeerd aan het opsporen van de fout en het bijstellen van de Superdome-server. Daarnaast zou de sabotage geleid hebben tot een tegenvallende verkoop, aldus de aanklager.
Inmiddels heeft HP nieuwe testen uitgevoerd die - samen met enkele bijstellingen in de machine en de software - een benchmark-resultaat hebben opgeleverd dat 98 procent hoger ligt. Daarnaast heeft de leverancier de prijzen voor de Superdome met 30 procent verlaagd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.