AMD stort zich op bedrijfsmarkt

Hammer-chips moeten ambitie waarmaken

AMD richt zich komend jaar sterker op de zakelijke markt voor pc's, en wel met zijn hybride 32/64-bit processorreeks, codenaam Hammer. De desktops krijgen de reeds gebruikte Athlon-naam toebedeeld; werkstations en servers de naam Opteron.

AMD blijft bezig met de consumentenmarkt, maar wil de nadruk leggen op de bedrijfsmarkt. Dit doet het in de breedte: laptops, desktops, werkstations en servers. Voor die laatste twee pc-types komt de chipproducent begin volgend jaar met zijn Opteron-processoren. Daarna volgt in de eerste helft van 2003 de desktopvariant en in de tweede helft de uitvoering voor mobiele computers.
De 32-bit chips met 64-bit instructieset-extensies moeten het prestatieniveau van machines flink verhogen. Dit gebeurt niet alleen door de 64-bit instructies en de kloksnelheid, maar vooral met behulp van AMD's nieuwe systeembustechnologie Hypertransport.
Die biedt sneller toegang tot geheugenchips en andere interne componenten. "Het is niet meer de fsb (front side bus, van processor naar geheugen - red) die het prestatieniveau van een computer bepaald, maar de interne bandbreedte", zegt verkoopmanager Casper Pilkes van AMD Benelux.

Nieuwe ontslagronde

AMD voert eerst echter meer ontslagen door. Het onthulde vorige week een reorganisatieplan dat komend jaar een besparing van 350 miljoen dollar moet opleveren. Het is nog niet bekend om hoeveel banen het precies gaat. In de eerste helft van dit jaar zijn reeds 2300 banen geschrapt (15 procent van het personeelsbestand), waarvan duizend in twee oudere fabrieken die werden gesloten.
President Hector Ruiz zegt dat het aantal nieuwe ontslagen aanzienlijk zal zijn. "Dat moet wel om de gestelde harde kostenreductie te halen. Het is onvermijdelijk dat er dan mensen moeten gaan." AMD heeft nog geen details over een tijdsschema onthuld.
Bij de presentatie van de cijfers vorige maand liet de chipproducent al doorschemeren dat er nog een reorganisatie op stapel stond. De nu aangekondigde besparingen moeten met name voortkomen uit de administratieve kosten. AMD benadrukt onderzoek en ontwikkeling te sparen.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.