Groei pc-markt houdt aan

Stijging zit net onder de prognoses van IDC en Gartner

De wereldwijde pc-markt is in het afgelopen derde kwartaal weer gegroeid. De eerdere voorspellingen van Gartner en IDC zijn net niet gehaald. De onderzoeksbureaus verschillen van mening over de nu behaalde groei; ze komen uit op respectievelijk 9,7 en 12 procent.

  
De grootste leverancier Dell boekte de meeste groei.
De discrepantie vloeit voort uit het gebruik van verschillende meetmethodes. Gartner en IDC komen dan ook uit op verschillende getallen voor het totale aantal leveringen: 46,9 miljoen en 44,2 miljoen pc's. Dat was volgens IDC hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 39,5 miljoen stuks.
De pc-verkoop was ook dit kwartaal vooral sterk in de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika), hoewel deze keer relatief minder in West- en Oost-Europa. Gartner meet een groei van 12,6 procent, maar had 14 procent verwacht. In het vorige kwartaal streefde de Emea-verkoop (15,5 procent) de wereldwijde groei (13,3 procent) al voorbij.
In het eerste kwartaal van dit jaar was al duidelijk dat de zwakke dollar de pc-markt in Emea opstuwt. De wereldwijde groei bedroeg toen volgens IDC 16,5 procent, terwijl dat in Emea op 20 procent lag. De cijfers van Gartner lagen toen ook al wat lager. Wel wees dat bureau eveneens naar de zwakke dollar als Emea-stimulans.

Geen totale omslag

Het leeuwendeel van de nu behaalde groei in de Emea-regio is te danken aan een grotere afzet van notebooks. IDC merkt op dat Acer zijn marktverovering in Europa voortzet. Het noteert een groei van meer dan 50 procent voor die laptopleverancier. In de VS is Acer aanmerkelijk kleiner en verliest het wat terrein, aldus het onderzoeksbureau.
IDC-analist Roger Kay bevestigt dat veel van de geboekte groei, ook wereldwijd, voortkomt uit de populariteit van mobiele computers. "Mobiliteit is momenteel de rage. Je kunt nu in een laptop dezelfde rekenkracht krijgen als in een desktop voor bijna dezelfde prijs." De afzet van desktops loopt dan ook achter op die van laptops, concludeert IDC. Gartner komt eveneens tot conclusie dat de groei op laptopgebied ten koste gaat van de afzet van desktops.
IDC-analist Kay verwacht echter geen totale omslag. Hij meent dat er altijd nog veeleisende gebruikers zullen zijn die net wat meer rekenkracht - dus desktops - eisen. Daarnaast merkt hij op dat het algehele economische klimaat de grootste invloed heeft op de verkoop van pc's en dus ook van de nog altijd iets duurdere laptops.
De Amerikaanse markt loopt achter op de wereldwijde groei. De VS boekte volgens Gartner slechts 5 procent groei en kwam daarmee uit op 16,2 miljoen pc's. De marktmeter had 8 procent verwacht. Deze tegenvaller heeft de wereldwijde groei wat afgeremd.

Leveranciersrangorde

De wereldwijde top-5 van pc-leveranciers bestaat volgens Gartner uit: Dell met 16,8 procent marktaandeel, HP met 15 procent, IBM met 5,6 procent, Fujitsu-Siemens met 3,6 procent en Toshiba met 3,4 procent. De nummer één, Dell, boekte de meeste groei (20,9 procent).
De rangorde in de Emea-regio ligt anders. HP is daar nog altijd de grootste met 2,4 miljoen verkochte pc's en 16,6 procent marktaandeel. Dell is tweede met 1,5 miljoen computers en 10,8 procent marktaandeel. Acer is derde met één miljoen verkochte pc's en 7,2 procent marktaandeel. Fujitsu-Siemens is van de derde naar de vierde plaats gezakt met 983 duizend pc's en 6,9 procent van de markt. Hekkensluiter is IBM met 711 duizend pc's en 5 procent marktaandeel. De sterkste stijger is Acer, dat zijn afzet 57,7 procent zag groeien. HP boekte 15,8 procent groei, Dell 36,7 procent, Fujitsu-Siemens 19,7 procent en IBM 17,2 procent.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.