Compaq in zware werkstations

Samenwerking met applicatieleveranciers versterkt

Met de nieuwste telg in de familie van Compaq-hardware opent het concern de aanval op de markt voor zware werkstations. Deze machines zijn veelal bedoeld voor ingenieurs en anderen die rekenintensieve toepassingen hebben. De meeste van deze werkstations zijn daarom uitgerust met snelle risc-processoren en het besturingssysteem Unix.

Compaq kiest als basis voor zijn werkstation de Pentium Pro-processoren van Intel, aangevuld met zeer specifieke grafische controllers en het besturingssysteem Windows NT van Microsoft. Door gebruik te maken van het Intel-platform hoopt Compaq vergelijkbare prestaties tegen lagere prijzen te kunnen leveren. De nieuwe Professional Workstation 5000-serie krijgt een prijskaartje dat ligt tussen de 6000 en 15.000 dollar, zo'n 10.000 tot 25.000 gulden.
Het bedrijf is samenwerkingen aangegaan met een aantal belangrijke leveranciers van applicatie-software voor risc-werkstations. Deze softwareproducenten zijn vooral actief op het gebied van cad/cam, driedimensionale animaties, financiële analyses, geografische informatiesystemen en software-ontwikkeling. Voorbeelden van samenwerkende softwareleveranciers zijn Autodesk, Bentley, SDRC, EDS/Unigraphics, Kinetix en Adobe.

Andere eisen

Compaq beseft dat het aan de man brengen van een dergelijk zwaar werkstation andere eisen stelt aan de organisatie dan het op de markt brengen van massaprodukten zoals de PC. Het bedrijf richtte dan ook enige tijd geleden een aparte divisie op, die voor de ondersteuning moet zorgdragen. De werkstationdivisie vindt een plaats in de 'Enterprise Computing Group'.
De nieuwe modelserie is onderverdeeld in een aantal lijnen voor respectievelijk twee- en driedimensionale grafische toepassingen; alle modellen beschikken over een PCI-bus, snel werkgeheugen, een geïntegreerde snelle Scsi-controller, CD-Rom-speler en versie 4.0 van Windows NT. Verder levert Compaq op ieder model faciliteiten voor het beheer in een netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-15T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.