Sun verheft Unix-variant Solaris naar 64-bit-niveau

Sun Microsystems komt met een forse opwaardering van zijn besturingssysteem Solaris. Deze Unix-variant verschijnt nu als versie 7.0 in een 64-bit jasje. "Onze nieuwe software loopt op dit moment drie jaar voor op wat Microsoft heeft", aldus president Ed Zander.

Sun gaat nu mee in de industrie-trend om via versienummers technologische beloftes en vooruitgang te weerspiegelen in plaats van logische nummering. Solaris 7 is namelijk de opvolger van de huidige versie 2.6 van het besturingssysteem. Deze software is ontworpen om te draaien op 64-bit processoren, zoals Suns eigen Ultrasparc en Intels aanstaande Merced. De Unix-leverancier hamert erop dat de besturingssystemen op beide hardwareplatformen gelijk zijn wat betreft functionaliteit, prestaties en schaalbaarheid. Aad Dekker, marketingmanager bij de Nederlandse vestiging van Sun, geeft echter toe dat de nieuwe 64-bit-versie op huidige 32-bit Intel-systemen niet zo krachtig zal zijn. Het is zelfs waarschijnlijk dat Solaris x86 een prestatiedip oploopt door de overgang naar 64-bit software.

Toekomstmuziek

Binnen anderhalf tot twee jaar moet versie 8.0 uitkomen. Dat toekomstige besturingssysteem bevat een aantal geïntegreerde functies waaronder clusteringtechnologie met de naam Full Moon, ondersteuning voor Microsofts Active Directory en meer beheersoftware voor bedrijfsomgevingen. Een aantal van deze nieuwe snufjes komen in de tussentijd los uit; Sun wil elke drie maanden een opwaardering voor Solaris uitbrengen. Over drie tot vier jaar staat Solaris 9.0 voor de deur, dat dan nieuwe mogelijkheden bevat waaronder geïntegreerde Java api's (application program interfaces), ondersteuning voor ccNuma op Intel-processoren, het eigen Jini-netwerkprotocol en Enterprise Java Beans.

Afzetmogelijkheden

Volgens Sun doet het nieuwe Solaris op het niveau van betrouwbaarheid en schaalbaarheid niet onder voor gesloten besturingssystemen van mainframecomputers. Tegelijkertijd verzorgt Sun via zijn Cascades-technologie koppeling en samenwerking met Windows NT. Hierdoor kan een Solaris-server NT-diensten bieden, zoals het delen van bestanden en printers. Het nieuwe Solaris bevat ook specifieke functionaliteit voor Internet-dienstverleners en grote bedrijven die software voor bedrijfsautomatisering (erp) draaien. Die twee categorieën vormen het leeuwendeel van Suns klantenbestand.
Solaris heeft de laatste maanden flink marktaandeel gewonnen, vooral dankzij de toegenomen vraag naar Internetservers en zware bedrijfssystemen. Diverse andere leveranciers, waaronder IBM, Hewlett-Packard en Compaq, strijden om deze snel-uitdijende afzetmogelijkheden. Microsoft probeert ook de markt voor bedrijfskritische systemen binnen te dringen, maar moet daarvoor eerst nog een voldoende robuust besturingssysteem leveren. Analisten voorspellen dan ook groei voor de algehele Unix-markt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.