IBM zet Power3-chip in Unix-werkstation

IBM lijkt te aanvaarden dat werkstations met Windows NT, naast Unix, ook een plaats hebben in de markt voor die computers. Het computerbedrijf heeft de strategie ten aanzien van werkstation aangepast. Tot voor kort hield bedrijf nog vast aan alleen zijn Unix-variant AIX. IBM lanceert nu een NT-werkstation en twee nieuwe AIX-machines. Hiervan bevat één model de langverwachte, nieuwste Power3 Risc-processor.

Deze 64-bit chip geeft IBM voor dit moment met 800 megaflops (miljoen floating point operations per second) een voorsprong op het gebied van rekenkracht. De Power3, voorheen bekend onder de naam PowerPC 630, haalt een kloksnelheid van 200 MHz, maar is gebaseerd op het 'superscalair'-ontwerp van schaakcomputer Deep Blue. Hierdoor kan het acht instructiestromen tegelijkertijd verwerken. De andere nieuwe Unix-machine heeft een PowerPC 604e-processor met een kloksnelheid van 375 MHz. Volgend jaar verschuift IBM de productie van Power3-processoren naar zijn Cmos7 (complementary metal-oxide semiconductor) kopertechnologie. Alle RS/6000-servers worden op termijn uitgerust met de Power3. Deze machines gebruiken nu de RS64-II-chip, die onder de naam Northstar ook draait in de AS/400-machines van IBM.
De herziene werkstationstrategie wordt op het NT-vlak verder uitgewerkt met samenwerkingssoftware en diverse systeemcomponenten voor de PCI-bus. Hieronder bevinden zich nieuwe grafische kaarten. Een van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van samenwerking is de introductie van het Cad/Cam-pakket Catia 3D versie 5.0 van Dassault Systemes SA. Deze software komt dit jaar nog uit en zal dan ook verkrijgbaar zijn voor werkstations met Microsofts Windows NT.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker