Stratus brengt fouttolerant omlaag

Lichte, bedrijfskritische Windows-server mikt op de massa

Stratus brengt een nieuw, licht model van zijn fouttolerante Windows-server op de markt. Daarnaast verschijnt nu de eerder aangekondigde Linux-machine speciaal voor de telecomsector.

  
"Fouttolerant is niet meer alleen voor de bovenkant van de markt", stelt Ron Heg, directeur Stratus Benelux.
De nieuwe ft2300 Windows-machine is voorzien van dubbele componenten en Stratus' fouttolerante technologie, die geen aanpassingen aan applicaties vereist. "Fouttolerant is echt niet meer voor de bovenkant van de markt", bezweert directeur Ron Heg van Stratus Benelux. Die boodschap draagt de leverancier van gespecialiseerde servers al langer uit, maar volgens Heg breekt het nieuwe instapmodel de massamarkt open voor zijn bedrijf.

Gezondheidszorg

Hierbij volgt het relatief kleine Stratus nog altijd de eerder uitgestippelde strategie door op geselecteerde niche-markten te mikken. Daarbij kiest de computerproducent een applicatie die groot is in dat marktsegment om daarmee dan de handen ineen te slaan. "We hebben nu gezondheidszorg toegevoegd aan onze lijst van doelmarkten. We hebben daarvoor al een wereldwijde samenwerking met Agfa, die zijn hoofdkantoor in België heeft."
Een volgens Heg groeiende toepassing is het archiveren van beeldmateriaal. "Pacs, picture archiving on computer systems, is in de gezondheidszorg een bedrijfskritische toepassing. Daarvoor zijn er wereldwijd drie grote applicatieleveranciers: Agfa, Philips en GE Medical."
De twee eerstgenoemde domineren de Nederlandse markt, maar de medische divisie van gigant GE timmert hard aan de weg. "Ze kopen overeenkomsten met klanten", vat Heg samen. De directeur Stratus Benelux onderhandelt nu met een van die drie partijen over een hechte samenwerking. Hij verwacht dit binnen een maand of twee rond te hebben.

Sectoren

Eerder had Stratus de overheidssector - specifiek lokale overheden - toegevoegd aan zijn niche-lijst. "We mikken niet zo op provinciale en nationale overheden, want daar gaat het toch vaak om grote raamcontracten." Naast gemeenten is het de serverleverancier ook te doen om lokale organisaties als woningbouwverenigingen en waterschappen. "Daar draaien grote administratiepakketten. Daarvoor is fouttolerant niet cruciaal, maar wel belangrijk."
De doelmarkten van Stratus zijn verder: de financiële sector, de fabricagemarkt en de telecomindustrie. Eerstgenoemde vormt de oorsprong van de serverspecialist, terwijl laatstgenoemde lange tijd een sterke poot was. Dat is middels enkele overnames en afstootoperaties weer als zelfstandig bedrijf, Sempres, overgenomen door Stratus.
Voor de Benelux gelden nog enkele extra doeltoepassingen: opslag, archivering en consolidatie. "Denk bij het eerste aan software van Legato en bij het tweede aan virtualisatie middels Vmware of Microsofts Virtual Server", legt Heg uit. "Als je consolideert op één server moet die hardware wel beschikbaar zijn." Hij geeft als voorbeeld oude NT 3.51-applicaties die niet cluster-bewust zijn en waarvoor clusters dus geen optie zijn.< BR> 
Continuum-servers blijven
Stratus zegt de ondersteuning en ontwikkeling van zijn lijn fouttolerante Continuum-servers voort te zetten. "Die lijn is cruciaal voor het bedrijf. We blijven nieuwe klanten aantrekken voor Continuum, maar er zal meer nadruk liggen op het Intel-platform", zegt Emea-marketingmanager (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Haitham Himoud van Stratus. Ron Heg, directeur Benelux, vult aan: "Wij hebben geen einddatum gesteld voor de Contiuum; noch voor de verkoop, noch voor de ondersteuning."
De serverspecialist besteedt het merendeel van zijn onderzoeksbudget echter wel aan zijn fouttolerante Intel-servers, de ft-lijn. "Op termijn gaan we naar één hardwareplatform", bevestigt Heg. Stratus onthulde eind augustus nieuwe tweeweg- en vierweg modellen in zijn lijn ft-servers. Die machines met Intel Xeon-processoren draaien nu ook Stratus' eigen VOS (Virtual Operating System). Dat besturingssysteem draait van oudsher op de bedrijfseigen Continuum-servers met de PA-risc-processoren van Hewlett-Packard.
Stratus levert zijn Continuum-systemen met VOS of HP's Unix-variant HP-UX. Partner HP stapt op termijn echter over van de eigen PA-risc-chips naar Intels 64-bit Itanium-processoren. Daarnaast concentreert Stratus zelf zich al geruime tijd op Windows-systemen, die het heeft voorzien van fouttolerantie - op hardware- en softwareniveau. Naast die servers, de W-serie, biedt Stratus sinds kort VOS op de V-serie en nu ook Linux speciaal voor de telecomsector, op de T-serie.
De leverancier lokt huidige Continuum-klanten wel met de mededeling dat de ft-servers de huidige VOS-machines voorbijstreven. Het prestatieniveau van de processoren ligt drie tot vijf keer zo hoog, de i/o is tot tien keer sneller, terwijl de kosten ongeveer 30procent lager liggen, aldus Stratus. Voor migratie naar de V-serie is wel hercompilatie van de VOS-applicaties nodig.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.