Tandem kiest voor NT en Intels Pentium Pro

Servers vormen naadloos netwerk met Himalaya's

CUPERTINO, CA - Tandem introduceert uitbreidbare NT-servers met Intels Pentium Pro-microprocessoren. Met technologie voor transparante computerclusters en fouttolerantie wil het bedrijf zich onderscheiden in de verstikkende NT-massamarkt. De NT-serverclusters zullen naadloze netwerken kunnen vormen met de grote Himalaya

-systemen.
In navolging van vele andere computerleveranciers kiest ook Tandem Computer voor Microsoft en Intel, inmiddels omgedoopt tot het 'Wintel'-kamp. Fabrikanten die zich niet kunnen differentiëren in de opkomende markt voor Windows NT zullen worden vermorzeld, voorspelt Bill Heil, vice president van Tandem Computer. Hij ziet met name Dec als slachtoffer. "Waar zal Digital nog kunnen concurreren? De Alpha-processor is niet opgewassen tegen de volumemarkt van Intels Pentium Pro. Bovendien hebben ze hun interessantste clustersoftware verkocht."
Tientallen bedrijven richten zich op servers en werkstations met Windows NT als besturingssysteem. De professionele computermarkt zal daardoor trekjes krijgen van de PC-markt, waar alleen Intel en Microsoft de grote winsten opstrijken en de markt dirigeren. Uit pure noodzaak steken veel computerbedrijven hun hoofd in de zogenoemde Wintel-strop. "Wat anders?", vraagt Heil zich af. "Moeten ze de markt negeren? Ik voorspel dat Sun op den duur zelfs met NT-systemen komt." De klant profiteert van deze nieuwe open omgeving, volgens Heil. "Het NT-platform levert in vergelijking met Unix dezelfde prestaties voor de helft van de prijs."

Servernet

Wie slechts NT-dozen met Pentium Pro's gaat schuiven staat hetzelfde lot te wachten als Packard Bell en Escom in de PC-markt: een uitputtingsslag op een markt met uiterst kleine marges. Tandem denkt daaraan te ontkomen door toegevoegde waarde te bieden. Het bedrijf ontwikkelde de hardware-technologie Servernet waarmee meerdere NT-computers kunnen worden geclusterd tot één transparant systeem.
Servernet koppelt afzonderlijke computers of hardware-onderdelen via snelle dataverbindingen. Het maakt soepele data-overdracht tussen netwerken, data-opslagsystemen, werkgeheugens en verschillende randapparatuur mogelijk. De Servernet-chips kunnen de centrale processoren eventueel ongemoeid laten. Het verkeer kan als het ware om de cpu worden heengeleid. Het enige dat de processoren daarbij doen is van tevoren vaststellen via welke knooppunten de data moet lopen. Servernet zorgt daarmee voor een ontlasting van de processoren. De techniek is ook gericht op multimediale informatiestromen. Servernet-chips kunnen digitale video direct van de harddisk aan het netwerk doorgeven.
Microsoft en Tandem kwamen begin oktober overeen dat Microsofts Wolfpack clustersoftware ook Tandems Servernet zou gaan ondersteunen. De eerste versies van Wolfpack komen begin volgend jaar uit. "Alle grote aanbieders zorgen ervoor dat hun databases Wolfpack kunnen gebruiken", zegt Heil. "We zullen het vrij van royalty's aan onze klanten kunnen verstrekken." Microsoft hoopt met Tandems clustertechnologie in Wolfpack de reputatie van Windows NT te verbeteren. NT staat bij grotere ondernemingen nog steeds bekend als onbetrouwbaar en nauwelijks uitbreidbaar.

Himalaya

Behalve NT-servers (S110, S1000 en S1000RM) zal Tandem begin 1997 ook nieuwe Himalaya-computers uitbrengen, te weten de modellen 7000 en 70.000. Voor de eerste keer zullen die ook zijn uitgerust met Servernet. Met de Himalaya-computers vestigde Tandem zijn reputatie op het gebied van fouttolerante systemen. Banken zetten deze computers grootschalig in voor financiële transacties. Het platform gebruikt Mips-processoren. "We hebben laten zien dat we met behulp van Servernet 98 procent lineaire prestaties kregen met Himalaya's tot 100 processoren", aldus Heil. Servernet en de Serverware-software zullen dezelfde schaalbaarheid naar de NT-wereld brengen. Met Servernet zijn 16 Pentium Pro-moederborden met ieder 4 processoren transparant uit te breiden. Clustering in de NT-omgeving zal voorlopig echter ver achterblijven bij het Himalaya-platform en Unix-omgeving, zegt Heil.
De eerste schaalbare NT-systemen verwacht Heil begin volgend jaar. "Eerst systemen met twee printplaten met elk vier Pentium Pro's. Clusters van 4, 8 en 16 printplaten (16 tot 64 P-Pro's) verwacht ik eind 1997. Tegen het einde van volgend jaar zullen de eerste klanten op NT overstappen voor bedrijfskritische toepassingen."
Tandem zegt dat Rabobank de NT-systemen zal installeren bij kleinere vestigingen. Ze zullen via Servernet communiceren met centraal geplaatste Himalaya's. Op beide hardwareplatformen zal de Serverware-software van het bedrijf draaien. Heil voorspelt dat 50 tot 60 procent van alle NT-clusters zullen werken met Servernet. "Verschillende fabrikanten gebruiken het, maar willen er niets over kwijt voordat ze produkten de deur uit kunnen doen. Het is een klein deel van de markt voor NT-computers, maar een flink stuk van de clustermarkt." RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-01T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.