Apple in vierde kwartaal eindelijk weer op winst

CUPPERTINO, CA - Het lijkt er op dat Apple Computer de weg terug heeft gevonden. Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een kwartaal met winst afgesloten. De financiële resultaten over het vierde kwartaal van boekjaar 1996 verrasten de analisten.

Zij hadden berekend dat het nog minstens een half jaar zou duren voordat er weer enig licht aan de Apple-horizon zou schijnen. De door ceo Gilbert Amelio opgelegde kostenbesparingen werpen dus al snel vruchten af. Men is erin geslaagd de voorraden met bijna 400 miljoen dollar terug te brengen. Het laatste kwartaal van het boekjaar 1996 werd eind september afgesloten met 1,7 miljard dollar aan liquide middelen en kortlopende investeringen. Van de in het vierde kwartaal gerealiseerde 2,3 miljard dollar omzet bleef uiteindelijk 25 miljoen dollar nettowinst over. Deze winst werd positief beïnvloed door de dit kwartaal verwerkte aanpassingen van de herstructureringskosten van voorafgaande periodes (plus 28 miljoen). De resultaten liggen nog duidelijk beneden het niveau van het overeenkomstige kwartaal in boekjaar 1995 (3 miljard dollar omzet en 60 miljoen nettowinst), maar zien er beter uit dan de cijfers die over het derde kwartaal van dit jaar werden vrijgegeven, 2,2 miljard omzet en 116 miljoen verlies.
In reactie op eerdere berichten dat het Amerikaanse bedrijfsleven Apple laat vallen zegt de computerleverancier dat 'grote' zakelijke klanten juist hun vertrouwen in het merk uitspreken. Zo zouden ondermeer Los Alamos National Labs, Jet Propulsion Labs en Southwestern Bell Telephone voor Apple hebben gekozen. Ook de verkopen op de Amerikaanse onderwijsmarkt vertoonden in het laatste kwartaal een record.
Over het hele boekjaar moet Apple nog een flink verlies nemen, terwijl ook de omzet duidelijk in de min is gegaan. De 9,8 miljard dollar resulteerde in een verlies van 816 miljoen tegen 424 miljoen dollar winst uit 11 miljard dollar omzet in boekjaar 1995. HB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-25T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.