Recycling pc's vaak schadelijk

Tot 75 procent van de zogenaamde recyclebare pc's die in armere landen terechtkomen, zijn in feite onbruikbaar en dus chemisch afval. Dat stelt de Amerikaanse milieuorganisatie Basel Action Network (BAN) na een onderzoek in Nigeria.

In de haven van het Nigeriaanse Lagos komen elke maand 500 containers aan, gevuld met 'te recycleren computers'. Plaatselijke experts zeggen dat tot driekwart daarvan rechtstreeks de vuilnishoop op moet. BAN zegt dat pc's meestal vooraf niet getest zijn op de bruikbaarheid en bovendien vaak nog heel persoonlijke gegevens van de oorspronkelijke eigenaars bevatten. Dat roept dan weer vragen op over privacy.
Onder het mom van liefdadigheid exporteren zogenaamde pc-recyclers dus chemisch afval naar armere landen, stelt BAN. En dat is illegaal volgens de Conventie van Basel, die de export van toxisch afval reguleert. Pittig detail: veel landen, waaronder de VS, weigeren dat verdrag te ratificeren of doen er onvoldoende aan om de reguleringen op te leggen. BAN pleit er na het voorgaande dan ook voor alle pc's te recycleren in eigen land.
"Hergebruik is goed, de digitale kloof dichten is goed. Maar massa's techno-trash uitvoeren in naam van die mooie idealen en zo het milieu en de gezondheid van arme gemeenschappen schaden, dat is gewoon crimineel", stelt Jim Puckett, coördinator van het veldwerk van het BAN-onderzoek.

 
Stefan Grommen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Stefan Grommen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.