Unisys schuift Opus-server door naar indirect kanaal

AMSTERDAM - De vorig jaar aangekondigde Opus (Open Parallel Unisys Server), draaiend onder Unix, wordt niet langer door fabrikant Unisys op de markt gebracht. Het bedrijf besloot deze complexe machine alleen nog maar via wederverkopers aan de man te brengen. De reden voor deze merkwaardige beslissing is dat er niet voldoende omzet gerealiseerd wordt met de machine.

Merkwaardig is de beslissing wel te noemen, gezien de complexiteit van de massaal parallelle Opus. Unisys verdedigt zijn standpunt door te stellen: "Nu we de machine niet meer zelf hoeven te verkopen, kunnen we onze investeringen concentreren op de technische ontwikkeling en ondersteuning."

Nog niet een verkocht

Tot nu toe werden er in Nederland geen Opus-servers verkocht. Voor zover bekend geldt hetzelfde voor geheel Europa. Het is dan ook maar de vraag wie er als wederverkoper zou willen optreden voor deze technisch geavanceerde produktlijn.
Een probleem is verder de matige beschikbaarheid van database- en applicatie-software voor de Opus. Versie 7.2 van Oracle draait erop, evenals Unisys' eigen 'Parallel Mapper'-database. Aan versie 7.3 van Oracle en versie 8 van de Informix Extended Parallel Server wordt gewerkt. Andere projecten om software geschikt te maken, zijn inmiddels gestopt. Een voorbeeld hiervan is het Warehouse van Red Brick. "De meeste software van Red Brick wordt op kleinere machines geïnstalleerd", aldus de verklaring van Unisys.

Ontwikkeling gestopt?

Unisys zegt niet te weten welke verbeteringen de komende 9 tot 18 maanden te verwachten zijn aan de bestaande machines. "We hebben het gevoel overmatig geïnvesteerd te hebben in Opus. Technologisch lopen we flink voor op de concurrentie." Een dergelijke uitspraak lijkt erop te duiden dat de ontwikkeling - in ieder geval tijdelijk - is stilgezet. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-18T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.