Half jaar vertraging voor Digital Unix 5.0

2000-probleem heeft prioriteit

De Digital-divisie van Compaq heeft de lancering van Digital Unix versie 5.0 met zes maanden uitgesteld. De nieuwe Unix-variant komt nu pas in het derde kwartaal volgend jaar op de markt. Compaq wil niet een grote opwaardering van het besturingssysteem lanceren terwijl gebruikers druk bezig zijn met het millenniumprobleem, aldus de officiële verklaring.

Productmanager Donald Jenkins geeft echter toe dat dit niet de enige reden is. Het bedrijf kampt ook met een achterstand bij het integreren van de clusteringtechnologie van Digitals Open VMS-mainframes in de Unix-variant. Compaq levert nu eerst twee kleine verbeteringen vóór het derde kwartaal van 1999. Tegen die tijd moet de nieuwe versie van het besturingssysteem op de markt verschijnen. Dit deelden directieleden van Compaq mee op de DEC-gebruikersgroepbijeenkomst die deze week in Los Angeles plaatsvond. "Klanten en partners hebben ons laten weten dat we nu geen grote opwaardering moeten lanceren", zei Jenkins aldaar.

Tussenversies

Compaq levert binnenkort Digital Unix 4.0e, die ondersteuning bevat voor de nieuwe EV6 Alpha-processor, gigabit Ethernet, de Euro en Microsofts Dcom-technologie (Distributed Common Object Model). Begin volgend jaar volgt versie 4.0f waarmee Alpha-computers hardwarematig in partities zijn op te delen. Verder bevat die verbetering ondersteuning voor glasvezel en Raid-technologie (Redundant Array of Inexpensive Disks). Versie 5.0 komt op z'n vroegst in juni 1999 op de markt, maar Jenkins verwacht dat gebruikers pas na 2000 zullen migreren. Het Unix-besturingssysteem heeft dan clustertechnologie die één systeembeeld biedt en maximaal 56 gigabyte systeemgeheugen aankan. Jenkins noemde ook al Digital Unix 5.1, dat in 2000 verschijnt en draait op Intels Merced-processor met ondersteuning voor Numa-technologie (Non-uniform memory architecture).

Alpha-generaties

Ondertussen hamert Compaq op de levensvatbaarheid van zijn 64-bit Alpha-processor met de onthulling van ontwerpen voor toekomstige generaties. Vice-president John Rose meldt dat EV9- en EV10-versies van de chip nu op de tekentafels liggen. Verder lanceert het bedrijf later deze maand nieuwe Alpha-servers om te profiteren van het uitstel van Intels 64-bit Merced-chip. De eerste exemplaren van deze nieuwe Departemental Server-reeks komen eind november uit en draaien op EV6-processoren met kloksnelheden vanaf 600 MHz.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.