Compaq schrapt Tru64 voor IA-64

Sanering en twijfel aan Merced deden project de das om

De nog altijd voortgaande schoonmaak bij Compaq heeft geleid tot het schrappen van Tru64 Unix voor IA-64. De computerfabrikant staakt de vertaling van dit besturingssysteem voor de aanstaande 64-bit processor-architectuur van Intel (IA-64).

De fondsen en middelen die aan dat vertaal- en ontwikkelwerk waren toegewezen, worden nu besteed aan het bevorderen van Tru64 op de eigen Alpha-processor. Bill Heil, vice-president en algemeen directeur van Compaqs divisie voor bedrijfsservers, stelt in een intern memo dat "het directieteam de noodzaak erkent om de complexiteit van onze producten, strategie en communicatie terug te dringen". Heil meldt nog wel dat Compaq "zal samenwerken met zijn oem-partners, zoals CS&S, om te verzekeren dat hun behoeften voor Tru64 op Alpha en IA64 worden vervuld". De directeur geeft verder echter geen details.

Knoop doorgehakt

Er deden al anderhalve week berichten de ronde dat de Compaq-top overwoog dit drastische besluit te nemen. Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat de knoop was doorgehakt. Er komt geen Tru64, voorheen Digital Unix, voor Intels 64-bit processoren. Compaq steunde al enige tijd het Monterey Unix-project van IBM, SCO en Sequent - sinds enkele maanden IBM-dochter.
Compaq positioneert de eigen Unix-variant nu duidelijk aan de bovenkant van de markt voor zware bedrijfsservers. Intels 64-bit platform - hetzij met het nog in ontwikkeling zijnde 64-bit Windows, hetzij met het in eenzelfde staat verkerende Monterey Unix - krijgt een plaatsje in het midden en aan de onderkant. De computerleverancier heeft echter ook Linux omarmt.

Meningen verdeeld

De markt reageert met gemengde gevoelens op het afschrijven van Tru64 voor IA-64. Enerzijds is er de overtuiging dat deze sanering goed is voor de Alpha-processor, anderzijds heerst er twijfel aan Compaqs vermogen een lange-termijnstrategie te hanteren.
Critici beschuldigen Compaq van het eenzijdig opzeggen van eerder gedane beloftes en vrezen dat de computerfabrikant niet in staat is overgenomen producten en technologieën voort te zetten. In augustus schrapte Compaq namelijk al de ontwikkeling van Windows NT op de Alpha-processor. Die chip kreeg Compaq, samen met de hernoemde Unix-variant Tru64, in handen toen het Digital (DEC) overnam.

Worstelen

Anderen menen echter dat deze opruiming hoognodig was; het voormalige DEC worstelde ook al geruime tijd met zijn veelvoud aan platformen (besturingssystemen en processoren). De overname door Compaq, dat Tandem reeds in bezit had, heeft die kwestie zeker niet vereenvoudigd.
Tim Yeaton, vice-president bij Compaq, hamert erop dat het kappen van Tru64 voor IA-64 bedoeld is om de focus van het bedrijf te verduidelijken en versterken. "Op een strategisch niveau verandert dit helemaal niets; wij verbinden ons nog steeds aan Unix en Alpha", aldus de topman.
Hij erkent dat er nog wel enkele knelpunten zijn op te lossen met software-ontwikkelaars. De meeste van die bedrijven zouden echter ook al plannen hebben voor Monterey, dat nu dus als uitlaatklep dient voor de IA-64-plannen van Compaq. De computerfabrikant uit ook twijfels aan de door Intel voorgespiegelde kracht van diens 64-bit platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.