HP levert Bea mee

Voorbeeld Microsoft en Sun gevolgd

Hewlett-Packard levert de applicatieserver van partner Bea Systems gratis mee met zijn Unix-variant HP-UX 11i. Daarmee volgt de computerproducent het voorbeeld van Microsoft en Sun Microsystems die ook serversoftware meeleveren met hun besturingssystemen.

De nu met HP-UX meegeleverde Weblogic-applicatieserver is de volledige versie, maar doet dienst voor slechts zes maanden. Na die tijd dienen gebruikers licenties voor de software aan te schaffen - indien zij het gebruik willen voortzetten - voor de volledige prijs. De applicatieservers die Microsoft en Suns meeleveren zijn wel voor onbepaalde tijd bruikbaar.
Huidige gebruikers van HP-UX 11i kunnen een gratis proefexemplaar van Weblogic aanvragen bij zowel HP als Bea. Alliantiedirecteur Peter Cook van Bea verwacht dat de meeste klanten licenties voor Weblogic zullen aanschaffen na het verlopen van de proeftijd. HP's platform-overspannende beheersoftware Openview kan voortaan ook Java 2 Enterprise Edition-applicaties, die draaien op Weblogic, monitoren en beheren.

Niet eigen software

HP kiest voor de applicatieserver van Bea, en niet voor eigen software zoals Microsoft en Sun wel doen, omdat het zijn Netaction-softwarereeks in juli dit jaar heeft geschrapt. Het kreeg deze software eind 2000 in handen met de overname van Bluestone.
Vice-president bedrijfssoftware Peter Blackmore, oorspronkelijk van Compaq, zei dat HP niet heeft kunnen profiteren van deze lucratieve markt. Hij sprak van zware verliezen. Het bedrijf steunt voortaan op partners als Bea. Netaction heeft ongeveer 9 procent marktaandeel, terwijl Weblogic 34 procent heeft. De twee partners komen dan ook met migratiehulpmiddelen voor huidige Netaction-gebruikers om volautomatisch over te stappen op Weblogic.
Verder zetten de twee Weblogic gezamenlijk over naar de diverse besturingssystemen van HP en van het overgenomen Compaq. Bea's applicatieserver wordt op korte termijn ook meegeleverd met die andere platformen; OpenVMS, Nonstop Kernel (NSK), Tru64 Unix, Windows 2000 en Linux.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.