Compaq verbindt NT met Digital Unix

Alpha-processor wordt definitief basis voor Himalaya

Windows NT en Digital Unix zullen steeds beter op elkaar aansluiten. Compaq en Microsoft maakten op de Parijse Decus-bijeenkomst (DEC User Society) bekend, elementen van beide besturingssystemen uit te wisselen. Daarnaast stelde Compaq gebruikers van de Alpha-processor gerust door te melden dat deze definitief het hart gaat vormen van de Himalaya-computers.

John Rose, algemeen directeur van de Enterprise Computing Group bij Compaq, bracht het samengaan van Alpha en Himalaya ongeveer vier weken eerder naar buiten dan oorspronkelijk werd verwacht. De computerfirma bevestigt nu dat het de Mips-processoren, die momenteel in de Himalaya-systemen zitten, schrapt ten gunste van de Alpha-chips. Dit gebeurt niet van stel op sprong, maar pas rond 2001 als de Alpha EV7 beschikbaar komt. "Scott McNealy van Sun Microsystems zegt dat er binnenkort nog maar twee chip-architecturen zullen bestaan. Intel en Suns Ultrasparc. Met die eerste uitspraak ben ik het eens, alleen zullen het Intel en onze Alpha zijn", aldus Rose. Zijn bedrijf hamert op de voordelen van 64-bit systemen en speelt daarbij in op de rondzingende twijfels betreffende de recent uitgestelde Merced, de eerste 64-bit processor van Intel. "De Alpha geeft ons voor tenminste de komende twee jaar grote kansen." Het toekomstige IA-64-platform van Intel omarmt Compaq voor de zekerheid ook; Digital Unix verschijnt op die architectuur zodra er een processor op de markt is.

Nonstop NT

Verder heeft Compaq, zoals vele andere computerfirma�s, een overeenkomst gesloten met Microsoft om samen te werken op het gebied van Windows NT. De twee voeren de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van Windows NT op. Zo krijgt NT Server mogelijkheden voor geclusterde bestandssystemen, online transactie-verwerking (oltp) en herstel-op-afstand van Compaqs zware systemen, waaronder de Tandem Nonstop Kernel en Digitals mainframe-besturingssysteem Open VMS en diens Unix-variant. Volgens Microsoft-president Paul Maritz gebruiken hun klanten Windows NT Server steeds vaker voor bedrijfskritische toepassingen zoals elektronische commercie en bedrijfsautomatisering (erp). De eerste vruchten van deze NT-verzwaring zullen echter pas rijp zijn na NT 5.0, dat op z'n vroegst in de tweede helft van volgend jaar uitkomt. Bovendien is nog niet besloten of de verbeteringen apart verkocht worden of verwerkt worden in NT Server of NT Enterprise Server.

Vriendelijker Unix

Compaq gaat ook bepaalde elementen uit NT verwerken in Digital Unix. Men ontkent dat dit een reactie is op de vorige week onthulde plannen van Sun Microsystems om zijn Unix-variant Solaris beter te laten samenwerken met Windows NT. Sun heeft via AT&T toegang tot delen van de NT-broncode en wil zo nader tot het besturingssysteem van zijn grote concurrent komen. Compaq beweert dat dit slechts een oppervlakkige interoperabiliteit oplevert tussen Solaris en NT, terwijl "Digital Unix de meest NT-vriendelijke Unix-variant wordt". Dit moet bereikt worden dankzij functionaliteit waaronder uniforme beveiliging, eenmalige aanmelding, ondersteuning voor de Active Directory-diensten van NT, gegarandeerde data-integriteit voor gegevens die op beide platformen zijn opgeslagen en ondersteuning voor Microsofts Com (common object model) voor gedistribueerde NT- en Unix-applicaties. Op termijn wil Compaq deze verbeteringen tot industrie-standaarden verheffen, om zijn voordeel dan af te laten hangen van zijn voorsprong.
 
Werkplan Compaq
Compaq heeft de vakorganisaties een Werk- naar Werkplan gepresenteerd. Dit zal mensen die geen baan krijgen in de nieuwe organisatie zonder verlies van inkomen begeleiden naar nieuw werk. Als gevolg van de overname van Digital door Compaq zullen er in de sales- en serviceorganisatie van Digital in Utrecht 82 funties verdwijnen. De groep ouderen die gebruik kan maken van langere bemiddelingsperiodes, krijgt speciale aandacht. Aan het einde van deze maand zal Compaq een voorstel doen voor een nieuw pakket aan arbeidsvoorwaarden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.