Nieuw Groupwise moet Novell intranet-marktleider maken

NEW YORK - Met veel bombarie introduceert Novell Groupwise 5, de opvolger van versie 4.1. Hiermee hoopt het bedrijf het aantal Groupwise-gebruikers - nu 7 miljoen - te doen toenemen tot 8 miljoen aan het eind van dit jaar.

Groupwise heeft een flink aantal wijzigingen ondergaan. De belangrijkste is dat het pakket nu documentbeheer mogelijk maakt door de volledige integratie van Soft Solutions. Verder kunnen gebruikers nu 'shared folders' definiëren. Iedereen die deel uitmaakt van zo'n map, of hij zich bevindt in Tokio of Parijs, krijgt een kopie van alle documenten die erin terecht komen. Nieuw is tevens de mogelijkheid van threaded messages. De gebruiker kan zelf instellen op welke manier hij of zij de inkomende berichten wil bekijken, bijvoorbeeld gegroepeerd per onderwerp. Ook de architectuur is aangepast; het programma werkt niet alleen via een lan-koppeling maar ook in client/server-modus. De interface heeft een radicale facelift gekregen.
Groupwise 5 draait onder uiteenlopende besturingssystemen maar gebruikt Novell Directory Service (NDS) dat alleen nog verkrijgbaar is in een Netware 4.1- en een Unix-versie. Als een bedrijf geen Netware-omgeving heeft (in Nederland 28 procent) en nu besluit Groupwise 5 te installeren, zal het eerst de gratis meegeleverde runtime-versie van Netware 4.1 aan de praat moeten brengen en vervolgens beheren. Aan het eind van het jaar, als NDS voor andere platformen op de markt komt, kan het de Netware-server weer de deur uit doen.

Concurrentie

Novell doet veel moeite om Groupwise af te zetten tegen de grote concurrenten: Lotus Notes en Microsoft Exchange. Notes werd afgeschilderd als 'voornamelijk een omgeving om applicaties te ontwikkelen', terwijl Groupwise als kant-en-klare oplossing gekenschetst werd. Exchange was volgens Novell nauwelijks concurrentie te noemen, omdat het geen documentbeheer heeft, beperkte mogelijkheden voor workflow management kent en alleen draait op Windows NT. De marktonderzoeksbureaus verschillen van mening over het vernieuwde Groupwise. IDC was positief en voorspelde in een door Novell betaald onderzoek dat op 85 procent van de vijfhonderd onderzochte netwerk-locaties binnen de komende twee jaar een of meer Groupwise-produkten geïnstalleerd zal worden. Forrester riep in juni van dit jaar nog: 'Don't wait around for NT to catch up' en benadrukte dat NDS het enige werkbare alternatief was. Eind augustus echter kwam Jon Oltsik, eveneens van Forrester, met een vernietigend oordeel over Novell. Nu gebruikt 90 procent van de grote bedrijven Netware, maar slechts 48 procent zal dat over drie jaar nog steeds doen. Bovendien zei 72 procent van de vijftig ondervraagde leidinggevenden in de IT-branche dat Novell geen rol zal spelen in hun Inter- en intranet-plannen.
Groupwise 5 is beschikbaar in een Japanse, Duitse en Engelse versie. In december volgen twaalf andere talen waaronder Nederlands. Novell belooft dat de prijs van Groupwise gelijk blijft. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.