Telecomproducten op basis van PC-standaarden

Motorola komt met CompactPCI-systemen

Motorola gaat zich op grote schaal richten op telecomapparatuur op basis van PC-standaarden. Het bedrijf gaat CompactPCI-systemen op de markt brengen die voldoen aan de hoge eisen in de telecom. De apparatuur draait onder meer onder Linux en Windows 2000.

De eisen in de telecom zijn zeer hoog. Bellers willen te allen tijde een kiestoon. Dienstverleners eisen 'vijf negens' beschikbaarheid, 99,999 procent. Deze zogenaamde high availability-eisen (HA) komen overeen met een uitvalspercentage van 5 minuten per jaar, inclusief reparaties, installaties van upgrades en onderhoud.
Tot voor kort ontwierpen telecombedrijven en apparatuurleveranciers hun eigen systemen om aan deze hoge eisen tegemoet te kunnen komen. Maar oem's en telecombedrijven staan met het opengaan van de markten en de opkomst van Internet onder hoge druk. Ze willen zich differentiëren met diensten als voicemail, caller ID, doorschakelen, Internetservices, enzovoorts.

Standaarden

Dit soort diensten zijn voor telecombedrijven en apparatuurleveranciers (oem's) onmogelijk snel te ontwikkelen als ze ook nog eens de onderliggende systeemhardware en -software moeten ontwerpen. Voor de bouw van hun Internetgateways, gateways voor draadloze telefonie en schakelaars en routers kijken ze daarom steeds meer naar commercieel verkrijgbare standaard systemen met ingebouwde ondersteuning voor high availability. De sterke concurrentie, korte productcycli en snelle time-to-market dwingen ze om over te stappen op open standaarden: VME, PCI en steeds vaker CompactPCI. "Met onze systemen nemen we oem's 95 procent van het werk uit handen", zegt Jon Kenton, telecom marketing manager bij Motorola's Computer Group in Tempe, Arizona.
Aan de specs voor CompactPCI zijn intussen eisen toegevoegd die een zeer hoge betrouwbaarheid en het wisselen van hardware tijdens gebruik (hot swappability) mogelijk maken. De standaard combineert het beste uit de VME-wereld (kleine, robuuste verpakking met goede koeleigenschappen in grote installaties) met de PC-wereld (goedkope rekenkracht en interconnectietechnologie).

Concurrentie

Siemens demonstreerde enkele maanden geleden al zijn Voxportal telecomcentrale op basis van Motorola's systemen. Het Duitse bedrijf voegde er talrijke spraakservices aan toe. De Voxportal kan aan bellers of telefonerende automobilisten e-mail voorlezen en gesproken berichten versturen. Dienstverleners hebben er verder weinig werk aan.
"Serviceproviders kijken niet meer naar de hardwarearchitectuur", zegt Kenton. "Ze richten zich op hun kostenmodel: hoe ze zo snel mogelijk een betrouwbaar netwerk in de lucht hebben en rekeningen kunnen gaan sturen." Dit kwartaal start Motorola met de levering van HA-Linux systemen. Eind dit jaar worden daar Windows 2000, VxWorks (Wind River en LynxOS (LynuxWorks) aan toegevoegd.
Waar Intel koning is op het bureaublad, is Motorola al tientallen jaren de grote leverancier voor verborgen computerkracht in auto's, medische apparaten en telecommunicatiecentrales. Door die verstopte rekenkracht kreeg Motorola als chip- en computerfabrikant nooit dezelfde bekendheid als Intel - behalve dan als leverancier van 68000- en PowerPC-processoren voor Apple. Het bedrijf levert echter aan negen van de top tien fabrikanten van telecomapparatuur. Kenton: "Motorola wordt door 90 tot 95 procent van de geïnteresseerden in CompactPCI uitgenodigd om mee te dingen. De meeste halen we over de streep."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.