Novell verjongt

Strategiewijziging zet Linux voorop

Voor Novell is de stap naar Linux een verjongingskuur. De netwerkfabrikant wil dicht tegen de levendige ontwikkelaarscultuur aanschurken.

  
Ximian-oprichter: Miguel de Icaza
De bedrijfstop bestaat uit gedegen zakenmannen. Directeur Jack Messman was kort geleden nog directeur van een Texaans oliebedrijf. De nieuwste loot van Novell daarentegen bestaat uit Ximian-oprichters Miguel de Icaza en Nat Friedman, twee open-broncode-adepten van net twintig.
Novell nam Ximian enkele weken terug over. Messman: "Ik belde hun durfkapitalist."
In één keer
Angie Anderson heeft in Utah de leiding over pakweg vierhonderd Novell-netware 'engineers'. Een deel moest inmiddels in een klap zijn Netware- of Microsoft-besturingssystemen inruilen voor Linux. "Ze vinden het hartstikke opwindend."
Linux is nu het referentieplatform voor Novell. Producten moeten het doen op Linux voor ze worden overgezet naar Netware of een ander besturingssysteem. Anderson: "Zo leren we Linux het snelst kennen." Het enige echte probleem dat haar medewerkers tegenkomen is de wijze waarop Linux omgaat met het beheer en de functies van verschillende bestandssystemen. "Dat willen we net zo transparant krijgen als bij Netware."
De Nederlandse Novell-organisatie kijkt de verjongingskuur nog even aan. "De Icaza vertelde me dat hij contact heeft met Amsterdamse ontwikkelaars", zegt manager Bram Haasnoot. "Voorlopig proberen we het op eigen kracht." De meeste Novell-applicaties voor Linux verwacht hij van partnerorganisaties. "Linux prikkelt de kennis", aldus een van hen. Haasnoot meldt dat de Leidse universiteit 26 duizend gebruikers overzet naar Novell Enterprise bovenop de Linux-kernel, "op slechts drie Intel-servers".
Het zakelijke argument voor Novell is de softwareporfolio van Ximian. Het levert bijvoorbeeld Red Carpet, gereedschap voor distributie van software voor bijna alle Linux-varianten. Na aanpassing aan de eigen distributietools kan Novell op alle platformen een vergelijkbaar product bieden. Ximian heeft verder een ontwikkelomgeving voor C# ofwel .Net (Microsofts antwoord op Java) vrijwel gereed. Messman: "Ontwikkelaars kunnen ontwikkelen op het Microsoft-platform, hun .Net-toepassing werkt straks ook op Linux."

Sneuvelen

Bijna even belangrijk is de komst van een nieuwe, enthousiaste groep ontwikkelaars. Novell wil niet langer een bedrijf zijn waar de programmeurskunsten overheersen. De klant is koning. Daarom sneuvelden vele van de ruim 150 producten en werden andere onderdeel van bekendere toepassingen. "Dat is minder ingewikkeld. Het is net als in een restaurant: je kunt een enorm menu doorbladeren of kiezen tussen een hamburger en een cheeseburger."
De tweede belangrijke zet was het inzetten van consultants: de overname van Cambrigde. "Zij moeten klanten oplossingen aandragen waar vervolgens onze software inzetbaar voor is." Dergelijke adviesdiensten doen het slecht, erkent Messman. Toch is het een belangrijke stap op weg naar een op diensten georiënteerd bedrijf. Diensten zorgen nu voor zo'n 40 procent van de omzet, en dat moet stijgen.
De verjongingskuur is de recentste stap in de strategiewijziging. "De Icaza en Friedman moeten ons bedrijf revitaliseren", aldus Messman. Het mengen moet niet te snel gaan, realiseert hij zich. "We schermen hen voorlopig af van de Novell-bureaucratie, om ze niet kopschuw te maken. We hopen wel dat ze een cultuuromslag teweegbrengen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-12T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.