Marktintroductie DVD voorlopig van de baan

Technische geschillen remmen opvolger CD-Rom

HANNOVER - De eerste PC's met een DVD-Rom-speler laten nog even op zich wachten. Technische geschillen tussen Hollywood en de computerindustrie remmen de marktintroductie van deze opvolger van de CD-Rom.

De technologie voor de optische schijfjes waarop meer dan zeven keer zoveel data kunnen worden opgeslagen, heeft geen geheimen meer. Maar door het voortdurende geharrewar zijn de technische specificaties nog niet klaar. Zolang de problemen niet zijn opgelost, staan de uitgevers van CD-Rom-software niet te trappelen om in nieuwe titels op DVD-Rom te investeren. Dus zelfs als snel een compromis wordt bereikt tussen de Amerikaanse filmindustrie, de computerindustrie en de elektronica-fabrikanten, heeft het geen zin meteen een DVD-Rom-speler te kopen. Ook het geschil rond de verdeling van de licentie-opbrengsten, die ertoe leidde dat Sony en Philips weer hun eigen weg wilden gaan (zie Computable week 33/34, pagina 13), moet worden opgelost.

Plan laten varen

De eerste DVD-Rom-spelers van Philips zullen dan ook op zijn vroegst medio volgend jaar in de winkel liggen. Jan Oosterveld, president van Philips Key Modules, bevestigt dat Philips het plan heeft laten varen rond de kerst flink uit te pakken met DVD. Oosterveld lichtte de situatie toe aan de vooravond van de Cebit Home te Hannover.
Ook de Europese marktintroductie van de video-versie van de DVD-speler is zeker een half jaar verschoven. Voor Sony en andere grote fabrikanten geldt min of meer hetzelfde. De demonstratie-modellen liggen al weer bijna te roesten.
De DVD komt er zeker door haar technische superioriteit, maar de geboorte vindt met veel trammelant plaats. Eerst waren er twee systemen in ontwikkeling. De combinatie Philips/Sony werkte aan de high density disc, terwijl een consortium onder leiding van Toshiba en Time-Warner de super density disc bedacht. Onder zware druk van IBM en andere grote computerfabrikanten werden beide kampen gedwongen tot een compromis. Een jaar geleden werd een principe- akkoord bereikt. Tijdens de Comdex beurs in Las Vegas werd het definitieve einde van de standaarden-oorlog aangekondigd. De marktintroductie van de DVD leek toen een kwestie van enkele maanden.

Hollywood dwarsligger

De filmstudio's in Hollywood sloegen echter alarm toen ze zich realiseerden dat het heel gemakkelijk is met DVD perfecte kopieën te maken van films. Hollywood weigert films op DVD uit te brengen zolang er in deze technologie geen goed anti-kopieermechanisme zit. Inmiddels zijn er de nodige voorstellen op tafel gekomen, maar die worden weer afgewezen door de computerindustrie. De anti-kopieervoorziening gaat de computerindustrie veel te ver. Ook het bona fide kopiëren van software wordt nu heel moeilijk. Bovendien vinden de PC-fabrikanten het maar niets dat ook in de hardware allerlei ingewikkelde veranderingen moeten plaatsvinden. De oplossing zou ook veel te duur zijn.
Philips-topmanager Oosterveld, die het DVD-gebeuren onder zich heeft, zegt de zorg van Hollywood wel te begrijpen. Maar de oplossing die de filmindustrie voorstaat, is tamelijk ingewikkeld. Hollywood wil films in verschillende werelddelen op verschillende momenten kunnen uitbrengen. DVD-spelers die bijvoorbeeld in Europa zijn verkocht, zouden geen DVD-schijfjes met films kunnen afspelen die in Amerika zijn uitgebracht. Zo wil Hollywood de wereld in vijf regio's onderverdelen. Corr.

CD-Recordable hit van 't jaar

De CD-Recordable belooft het IT-produkt van het jaar 1996 te worden. Vorig jaar werden er 150.000 van verkocht. Dit jaar zullen dat er tien keer zoveel worden. De voortgaande prijsdaling stimuleert de vraag enorm, aldus Jan Oosterveld, 'president' van Philips Key Modules.
In 1991 kostte dit apparaat waarmee software op een CD kan worden gezet, nog een kleine 8000 gulden. Half maart was de prijs gezakt naar 1800 gulden, terwijl de CD-Recordable nu al voor rond de 1350 gulden te koop is. Philips claimt een marktaandeel van meer dan 50 procent, inclusief levering aan derden (oem). De verkoopprognose van 1,5 miljoen ligt iets beneden de raming die medio maart werd gemaakt. Toen werd nog een verkoop van 2 miljoen stuks voorzien. Maar Philips is ook met de huidige groei dik tevreden. De schijfjes kosten nog maar 10 dollar. Hierbij wordt een verdere prijsdaling verwacht.
Binnenkort komt de nieuwe CDD 2600, die op dubbele snelheid kan schrijven en op zesvoudige snelheid kan lezen. Eind dit jaar wordt de CD-Rewritable op de markt gebracht. Een eerdere benaming van dit apparaat was CD-Erasable. De schijfruimte kan hierbij meermalen worden gebruikt. Bestanden kunnen worden geactualiseerd of weggegooid. Tien vooraanstaande fabrikanten Philips, IBM, Sony, Ricoh en Hewlett-Packard hebben zich geschaard achter een standaard voor de CD-Rewritable. De industrie verwacht in het jaar 2000 tussen de 20 en 25 miljoen exemplaren van de CD-Recordable en de CD-Rewritable te verkopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-06T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.