'Unicenter is nu de facto standaard'

CA World '96 trekt 18.000 gebruikers

NEW ORLEANS, LA - Samen met 18.000 gebruikers viert Computer Associates deze week het twintigjarig bestaan van het concern. De verzamelde klanten kregen te horen wat de plannen van het bedrijf zijn en hoe Unicenter de voorste regionen van het systeembeheer heeft weten te bereiken.

Een van de recentste en grootste successen van het concern is Unicenter, een softwarepakket voor het beheren van heterogene computeromgevingen. Sinds de introductie in 1985 is het aantal ondersteunde platformen gestaag toegenomen. Heden ten dage is Unicenter volgens CA de de facto standaard op het gebied van systeem- en netwerkbeheer. Inmiddels is het produkt goed voor een toenemende jaarlijkse omzet van meer dan een half miljard dollar.
De jongste uitbreiding van dit pakket bestaat uit ondersteuning van het Tandem-platform. Eind dit jaar komt deze uitbreiding ter beschikking van gebruikers. Tijdens CA World werd de overeenkomst tussen beide leveranciers bekend gemaakt. Als gevolg van deze samenwerking zal Tandem het pakket Unicenter standaard bij zijn besturingssystemen - Nonstop Kernel en Windows NT - gaan leveren.

Wereld veroveren

CA verwacht met Unicenter de wereld te veroveren, getuige een uitspraak van oprichter en topman Charles Wang: "Er bestaat geen directe concurrent voor Unicenter. Leveranciers van hardware en besturingssystemen moeten hun platformen openstellen voor dit produkt. Doen zij dit niet, dan riskeren ze hun onderneming." Wang stelt dat concurrenten slechts deeloplossingen bieden en niet de mate van integratie die Unicenter heeft. Bovendien werd het pakket recentelijk uitgebreid voor gebruik in Internet-omgevingen.
Op korte termijn zal Unicenter worden voorzien van een geheel nieuwe gebruikersinterface, gebaseerd op technieken die bekend zijn uit de 'virtual reality'. Dit moet het gebruik van dit complexe pakket voor systeembeheer sterk vereenvoudigen en de toepassing beter toegankelijk maken voor minder ervaren beheerders. Een volledig grafische weergave van zowel hardware als software moet het mogelijk maken snel op te treden bij problemen.
Niet alleen Charles Wang is onder de indruk van de kwaliteit en de mogelijkheden van Unicenter. Recentelijk ontving Computer Associates een flink aantal prijzen en onderscheidingen voor deze software. Zo was het produkt de 'Editor's Choice' van het vakblad Unix Review, kreeg Unicenter for NT de onderscheiding 'Best New Systems Management Product for 1996' van de lezers van Datamation, riep Lan Magazine het uit tot 'Produkt van het Jaar 1996' en werd het door de lezers van CIO Magazine voor de derde achtereenvolgende keer gekozen tot beste produkt voor de beveiliging van systemen en netwerken.

Object-database

Een andere nieuwe ontwikkeling binnen Computer Associates is de volledig object-georiënteerde database Jasmine. Dit produkt werd ontwikkeld in samenwerking met het Japanse Fujitsu en is volgens eigen zeggen volledig te integreren met bestaande databasesystemen. "Jasmine is geschikt voor bedrijfskritische toepassingen, voor client/server, voor Internet en voor multimediale toepassingen. Kortgezegd: Jasmine conformeert zich volledig aan de modernste modekreten", aldus Wang. Deze technologie is vooral bedoeld voor het ontwikkelen van multimediale applicaties voor bijvoorbeeld web-sites. De bijbehorende ontwikkelomgeving, de Jade Software Developers Kit, is gratis te verkrijgen voor bedrijven die dergelijke applicaties op de markt willen brengen.
Tot slot van zijn openingsrede spreekt Charles Wang zijn bezorgdheid uit over de maatschappelijke gevolgen van de informatietechnologie. "Bij iedere nieuwe ontwikkeling moeten we ons afvragen of het de kwaliteit van het leven van mensen verbetert." Hoewel Wang zijn twijfels heeft, lardeert hij deze uitspraak met een aantal voorbeelden van hoe moderne technologie ingezet werd om maatschappelijke problemen te minimaliseren. "We moeten er zorg voor dragen dat een ontwikkeling als Internet niet ten koste gaat van menselijke en sociale contacten."
Behalve nuttige zaken als technische conferenties en sessies over praktijktoepassingen van de produkten, staat de CA World van dit jaar vooral in het teken van de twintigjarige geschiedenis van het bedrijf. In deze periode groeide CA uit van een viermanszaak, gevestigd aan de Newyorkse Broadway, tot een concern met meer dan 10.000 medewerkers en een wereldwijd kantorennet. Hoewel veel van deze explosieve groei afkomstig is van overnames van ondernemingen die het op eigen kracht niet meer redden, wist CA ook op eigen kracht een dominante positie te verwerven in bepaalde marktsegmenten, waaronder die van het netwerk- en systeembeheer. MU

10.000 Doosjes aspirine

De schaal van CA World '96 in New Orleans is ongekend voor Nederlandse begrippen. Aan de hand van strakke schema's en goed voorbereide bijeenkomsten worden (potentiële) klanten, analisten, pers en medewerkers voorzien van zoveel mogelijk informatie. Honderden specifieke en vaak produkt- of vakgerichte sessies worden afgelost door enkele grote bijeenkomsten, waarin ondermeer Charles Wang, Bill Gates en Colin Powell hun woordje doen.
Gedurende de week zal CA onder de bezoekers zo'n 150.000 diskettes met informatie uitdelen en worden er ruim 30 miljoen pagina's tekst geproduceerd door de printers en kopieermachines. Naar schatting zullen de bezoekers gezamenlijk meer dan 70.000 visjes verorberen, evenals een half miljoen eieren. Dit eten zal gepeperd worden met naar schatting 5000 flesjes Tabasco. "En als we niet uitkijken hebben we met z'n allen zo'n 10.000 doosjes aspirine nodig", aldus de zichtbaar in zijn sas verkerende topman van Wang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-30T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.