Eerste tekenen opvolging Windows NT 5 duiken al op

Asteroid en Neptune reeds in de steigers

Terwijl Microsoft vorige week de tweede bèta-versie van zijn fors uitgestelde besturingssysteem Windows NT 5.0 lanceerde, klonken reeds de eerste geluiden over de troonopvolging. De definitieve lancering van versie 5 laat naar verwachting nog een jaar op zich wachten; maar de versies 5.1 en 6.0 - Asteroid en Neptune - staan al in de steigers.

Woordvoerders van Microsoft geven geen commentaar op deze berichten. Wel schetste het bedrijf tijdens de NT 5.0 Reviewers Workshop in Seattle die vorige week plaatsvond enkele ontwikkelingen die na de lancering van dat besturingssysteem zullen komen. Hieronder vallen ondermeer ondersteuning voor 64-bit hardware en applicaties, verbeterde clusteringtechnieken, uitgebreidere en meer geïntegreerde opslag voor client-serversystemen en beheerfunctionaliteit van mainframeklasse. "NT 5.0 is niet het allesomvattende einde van de ontwikkelingen", zei vice-president Jim Allchin in zijn Workshop-toespraak.

Verdere vereenvoudiging

Een andere belangrijk aandachtsgebied voor Asteroid en Neptune is de vereenvoudiging van de gebruikers-interface. Dit is met name van belang aangezien Microsoft het consumentenproduct Windows 98 wil laten opvolgen door een variant van NT. Zo is de tweede bèta van NT 5.0, die tijdens de bijeenkomst in Seattle werd gedemonstreerd, al gebaseerd op de toekomstige versie 5.0 van de webbrowser Internet Explorer. Microsoft belooft al dat gebruikers-interfaces in het post-NT 5.0 tijdperk geen onderhoud behoeven en zichzelf aanpassen aan de gebruiker. De software zal dan ook 'automatisch' alles ondersteunen, aldus de leverancier. Een eerste stap naar die volledige automatisering is de 'auto-complete file/folder-selection' van de werkstation-variant van Windows NT 5.0, die de firma ook demonstreerde.

Omhoog en omlaag

Directeur Allchin sprak ook over de eenwording van de verschillende api's (application programming interfaces) voor web- en 32-bits windows-programma's (Win32). Dit wil zijn bedrijf bereiken middels zijn Distributed Internet Architecture. Dit voorziet, naast ondersteuning voor xml-schema's (extended markup language), in onafhankelijke locaties voor data, objecten en applicaties. Volgens Allchin betreedt NT na versie 5 "de arena van het traditionele mainframe, maar daalt het tegelijkertijd af naar ingebedde en real-time systemen". Deze mededeling botst met de beslissing die Microsoft eerder deze zomer nam om niet een ingebedde versie van NT te ontwikkelen. Die zou namelijk concurreren met toekomstige versies van het slanke Windows CE.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker